Policisté při kontrole kamionu zjistili, že řidič má na tachografu přestávku. V kabině měl toto zařízení
Foto: Policie ČR
Ústí nad Labem

Ústecko - Kontrolám nákladní dopravy se policisté z dálničního oddělení věnují pravidelně. Zaměřují se přitom na doby řízení, bezpečnostní přestávky a doby odpočinku, kontrolu předepsaných dokladů, technický stav vozidel, zajištění nákladu apod.

V pondělí při jedné z kontrol na dálnici D8 na odpočívce na 78. km ve směru do Německa zastavili nákladní soupravu složenou z tahače s připojeným návěsem, kterou řídil 55letý muž. Při kontrole digitálního tachografu bylo zjištěno, že řidič neměl během jízdy řádně vloženou kartu řidiče v digitálním tachografu.

Policisté proto provedli kontrolu dat stažených z digitálního tachografu vozidla a při jejich vyhodnocení zjistili, že tachograf během jízdy, než bylo vozidlo zastaveno, vykazuje přestávku v řízení. Na místo byli povoláni mechanici ze specializované firmy k provedení odborného ohledání vozidla, při kterém bylo nalezeno v tzv. A - sloupku dveří spolujezdce, z vnitřní strany pod plastovým krytem, elektronické zařízení v podobě plastové krabičky o rozměrech 6 x 3 cm, která byla připojena svazkem kabelů do stávající elektroinstalace vozidla. Jednalo se o zařízení ovlivňující činnost digitálního tachografu.

0910kamion2

Foto: Policie ČR

"Vzhledem k podezření, že došlo k neoprávněné manipulaci s digitálním tachografem, v němž byla měněna data, byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a případ i nadále vyšetřují policisté z dálničního oddělení," uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru