Ústí nad Labem - Desáté výročí zahájení léčby ischemické cévní mozkové příhody (CMP) mechanickou embolektomií v Komplexním cerebrovaskulárním centru Krajské zdravotní v ústecké Masarykově nemocnici si připomínají v těchto dnech zdravotníci i pacienti. Letošní Světový den mrtvice, který připadá na 29. října, je tak pro ně o to významnější.

Specialisté z ústecké nemocnice se v průběhu uplynulých týdnů zapojili do celorepublikové kampaně s názvem Čas je mozek, která upozorňuje na důležitost včasného zásahu při ischemické cévní mozkové příhodě. „Při ischemické cévní mozkové příhodě - mrtvici, kdy pro uzávěr cévy trpí určitá část mozku nedostatečným krevním zásobením, každou minutu umírají asi dva miliony neobnovitelných mozkových buněk - neuronů, 14 milionů jejich spojů - synapsí a 12 kilometrů nervových vláken. V rámci akutní péče se snažíme, ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou, co nejvíce minimalizovat čas od zavolání zdravotnické záchranné služby přes diagnostiku k poskytnutí specifické léčby - zprůchodnění tepny, a tedy obnovení krevního zásobení zasažené oblasti mozku. Čas potřebný od příjmu do zahájení léčby v centru se podařilo zredukovat asi na třetinu, z přibližně 45 na 15 minut. Naše snaha je však marná, pokud pacienti či jejich rodinní příslušníci čekají několik hodin, zda příznaky mrtvice sami odezní," vysvětluje David Černík, vedoucí lékař Komplexního cerebrovaskulárního centra Krajské zdravotní v ústecké Masarykově nemocnici.

Hlavní cíl kampaně je tak přesvědčit potenciální pacienty či jejich okolí, že při vzniku příznaků mrtvice, jakými jsou pokles koutku, porucha řeči a porucha hybnosti končetin, se pacient nikam svépomocí netransportuje, na nic nečeká a jediná správná cesta je volat zdravotnickou záchrannou službu pomocí telefonní linky první 155, a to ihned.

Komplexní cerebrovaskulární centrum v Ústí nad Labem má vynikající výsledky nejen v rámci České republiky, ale i při srovnání se světovými centry. Provoz centra zajišťuje velmi dobře fungující spolupráce neurologického oddělení, radiologické kliniky, neurochirurgické kliniky, kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, rehabilitačního oddělení a v neposlední řadě Emergency ústecké Masarykovy nemocnice.

Téměř všichni pacienti s akutní cévní mozkovou příhodou jsou přijímáni cestou Emergency, kde je v případě ischemických iktů započata i specifická léčba - intravenózní trombolýza. Tato léčba je v Česku dostupná ve 45 centrech a kritériem kvality péče je čas potřebný k aplikaci léku od přijetí do centra. Od roku 2017 je Komplexní cerebrovaskulární centrum v Ústí nad Labem při hodnocení tohoto parametru trvale každý měsíc mezi třemi nejlepšími centry v České republice. „Opakovaná edukace a výrazné pracovní nasazení personálu Emergency ve spolupráci s radiology a neurology zajišťuje každoroční zkracování času zahájení cílené léčby. Toto dokládá průběžné zlepšování úrovně ústeckého centra. Velmi zodpovědný přístup a skvělé výsledky předvedli zdravotní sestry a záchranáři z Emergency, kteří se zúčastnili kurzu "Iktová sestra" zaměřeného na péči v akutní fázi cévní mozkové příhody. Kurz byl zakončený těžkou písemnou zkouškou před komisí s úspěšností výrazně přes 90 procent. Kurz pořádala ústecká Masarykova nemocnice ve spolupráci s iniciativou Angels. I tato edukační intervence vedla k dalšímu zlepšení výsledků," zdůrazňuje David Černík.

V primární - akutní péči - se ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Ústeckého kraje a iktovými centry v Teplicích, Děčíně, Chomutově a Litoměřicích podařilo ústeckým lékařům nastavit v rámci České republiky logisticky unikátní systém, který s vysokou efektivitou a rychlostí poskytuje pacientům s uzávěrem velké mozkové tepny šanci na plné uzdravení provedením mechanické embolektomie. Tento zákrok intervenčního radiologa, spočívá v zavedení katétru přes tepnu v třísle do mozkových tepen. Poté pomocí speciálního košíčku či odsátím je krevní sraženina z mozkové cévy odstraněna. Vysoce aktivní přístup ústeckých intervenčních radiologů zajistil v počtu těchto výkonů pro Komplexní cerebrovaskulární centrum v Ústí nad Labem v roce 2017 první místo v žebříčku všech republikových center a s ohledem na další významný nárůst výkonů v roce letošním zdravotníci tuto pozici potvrdí. „Zde je na místě výrazné poděkování vedení nemocnice za aktivní podporu iktovému programu, neboť zvláště v oblasti mechanické embolektomie je meziroční nárůst provázen i nezanedbatelným meziročním růstem nákladů," dodal vedoucí lékař David Černík.

„Neurochirurgická klinika patří dlouhodobě mezi nejlepší v České republice a slaví světové úspěchy. Z pohledu akutní léčby mrtvice mě velmi těší aktivní přístup neurochirurgů k řešení symptomatické stenózy karotických tepen již v nejakutnější fázi ischemické cévní mozkové příhody, a to při návaznosti na podání specifické léčby neurologické - intravenózní trombolýzy. S grantovou podporou Krajské zdravotní nyní vyhodnocujeme prospěšnost tohoto přístupu a věřím, že zanedlouho dojdeme k příznivým závěrům," je přesvědčen vedoucí lékař.

Za výrazný úspěch označil velmi dobře fungující dysfagický program, za jehož zavedením stojí rehabilitační oddělení, a to především tamní klinické logopedky. Dysfagie je porucha polykání, významná část pacientů po mrtvici tímto problémem trpí a jsou v ohrožení aspirací (vdechnutím jídla) s následným rozvojem pro některé i fatálních pneumonií (zápalem plic). V ústecké Masarykově nemocnici jsou nyní všichni pacienti časně po mrtvici testováni, zda problém s polykáním mají, a jsou přijata příslušná preventivní opatření, aby se riziko aspirace minimalizovalo.

Jako velmi dobrou hodnotí vedoucí lékař David Černík spolupráci s iktovými centry v Ústeckém kraji a v neposlední řadě se Zdravotnickou záchrannou službou Ústeckého kraje, bez které by, podle jeho slov, spolupráce mezi centry nebyla možná. Zásadní pro spolupráci je podle něj otevřená mysl pro změny a schopnost domluvit se. „V Ústeckém kraji je nyní nastaven velmi efektivní systém, kdy pacienti s podezřením na cévní mozkové příhody jsou v iktovém centru vyšetřeni neurologem na počítačové tomografii a v případě potřeby pokračují se stejnou posádkou zdravotnické záchranné služby dále do Komplexní cerebrovaskulární centrum v Ústí nad Labem, bez časových prodlev. Oceňuji, že k tomuto způsobu akutní péče o cévní mozkovou příhodu přistoupila všechna centra v Ústeckém kraji a spolupráce je nyní velmi dobrá. Velmi kladně hodnotím přístup a ochotu záchranářů, který nám nyní závidí mnoho krajů. Asi nejvíc mě těší aktivní přístup a opravdový zájem samotných záchranářů - i s odstupem se mnozí ptají, jak pacient dopadl, jestli to opravdu byla cévní mozková příhoda," říká.

„Velké uznání zaslouží iktové centrum v teplické nemocnici a paní primářka neurologického oddělení Marta Vachová, kdy od února tohoto roku převzali k akutní diagnostice cévní mozkové příhody mostecký okres, který dříve měl primární iktové centrum Chomutov. Pokud pacient z Mostecka nejdříve odjížděl do Chomutova, tak se vzdaloval od Komplexního cerebrovaskulárního centra v Ústí nad Labem a při potřebě intervence se následně vracel do Ústí se zbytečnou časovou prodlevou," připomněl zásadní změnu vedoucí lékař David Černík.

Komplexní cerebrovaskulární centrum Krajské zdravotní v ústecké Masarykově nemocnici je vybaveno velmi dobře, potvrzuje přednosta ústecké radiologické kliniky Filip Cihlář. „K dispozici jsou pro pacienty dvě počítačové tomografie a dvě magnetické rezonance. Jedna počítačová tomografie a jedna magnetická rezonance byla pořízena v roce 2015, tedy jde o nejmodernější přístroje. Ve stejném roce byla i zakoupena špičková angiolinka, kde se provádí mechanické embolektomie. Vzhledem k prudkému rozvoji této léčby je dále v plánu pořízení druhé angiolinky, která umožní další zlepšení péče o pacienty s mozkovou mrtvicí. Vývoj se ale netýká pouze radiologické kliniky. Například pro rehabilitační oddělení byl pořízen přístroj pro roboticky asistovaný nácvik chůze se zpětnou vazbou, tzv. lokomat, který umožňuje nové přístupy v rehabilitaci pacientů s iktem. Vedení Masarykovy nemocnice a Krajské zdravotní podporuje významným způsobem iktový program, protože se jedná o léčbu onemocnění, které je nejčastější příčinou invalidity a třetí nejčastější příčinou úmrtí," konstatuje přednosta Filip Cihlář.

V Centrálním parku na Severní Terase v Ústí nad Labem se 23. října uskutečnil "Charitativní běh proti mozkové mrtvici," který uspořádala Česká společnost intervenční radiologie, Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti ČLS JEP a Nadační fond Čas je mozek. Do závodu se registrovalo celkem 132 běžců, kterým se na osvětu o onemocnění cévní mozkovou příhodou podařilo nashromáždit rovných 17 tisíc Kč.

{article Zdravotníci ústeckého Komplexního cerebrovaskulárního centra podpořili charitativní běh}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru