Slonice Kala má za sebou další operaci. Jak se jí vede?
Foto: ZOO Ústí nad Labem
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Vzhledem k opakovaným dotazům veřejnosti i médií vydává Zoo Ústí nad Labem tuto tiskovou zprávu, která shrnuje současný zdravotní stav a průběh léčby levé přední končetiny 34leté samice slona indického – Kaly.

Kala přišla do ústecké zoo 30. listopadu 1985 přímo z Vietnamu ve stáří cca jednoho roku s poškozením a deformací levé přední končetiny způsobeným nevhodným uvazováním. Jednalo se o slůně odebrané příliš brzy od matky, což se postupně během života projevilo různými zdravotními komplikacemi a problémy, jako je nedostatečný růst, hormonální disbalance, artróza pánevních končetin a následné přetěžování končetin hrudních apod. V posledních letech se Kala potýkala zejména s četnými zdravotními problémy a onemocněními předních končetin, jako jsou záněty nehtového lůžka či meziprstních žláz, praskliny nehtů, hnisavé abscesy chodidel apod., které se přes veškerou péči veterinárních lékařů a chovatelů nedařilo uspokojivě léčit.

Jak jsme již informovali, tým veterinárních lékařů ze Zoo Praha, Zoo Liberec a Zoo Ústí nad Labem provedl koncem srpna chirurgický zákrok na levé přední končetině, jejímž cílem bylo zrevidovat hluboký chodidlový absces. Jelikož průběh léčby neprobíhal zcela uspokojivě, bylo rozhodnuto o dalším chirurgickém zákroku. Do týmu ústeckých lékařů se připojil další veterinář s velkými zkušenostmi s ošetřováním exotických zvířat, který provedl začátkem prosince 2018 další operaci. Došlo k odstranění nefunkční tkáně z oblasti zánětu a následné pooperační péči, která spočívá v pravidelné kontrole a převazech 3x denně. Provádí se důkladná mechanická očista rány, desinfekce, aplikace antibiotik a léků zmírňujících bolest s protizánětlivými účinky. Zároveň byla pomocí antibiotik ošetřena i pravá končetina, u které by mohlo kvůli nadměrnému zatěžování dojít ke stejným problémům.

2112kala2

Foto: ZOO Ústí nad Labem

Sloní noha je komplexní a (díky velké váze slona) extrémně namáhaný orgán. Péče o končetiny a chodidla je široce diskutované téma ve všech chovných zařízeních a je k němu potřeba přistupovat s nejvyšší pečlivostí a zodpovědností. V současné době je Kala v rekonvalescenci, byl upraven i denní režim, takže první cca týden zůstala pouze v pavilonu, ale nyní již dle počasí chodí i s Delhi na krátkou dobu do venkovního výběhu. Nově je zde instalován výkonný infrazářič, který prohřívá velkou hromadu písku, kterou s oblibou využívá k odpočinku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru