Kadaň - V úterý 5. února provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice ÚK se sídlem v Ústí nad Labem kontrolu v provozovně Restaurace Střelnice v Kadani. Ta sídlí na adrese Čechova 147, Kadaň 432 01 a jejím provozovatelem je pan Tomáš Riliak. Jedná se o restauraci s výrobou hotových a minutkových pokrmů.
V průběhu státního zdravotního dozoru bylo zjištěno, že není dodržována provozní hygiena v rámci celého stravovacího provozu (znečištěné podlahy v chodbách, pavučiny na stěnách, stropech a zařízeních zejména v chodbách, sanitárních zařízeních a skladech potravin, znečištěné vypínače, topná tělesa a dveře). Kontrolou byly zjištěny znečištěné místnosti, které jsou součástí zkolaudovaného stravovacího provozu a dle sdělení provozovatele se nevyužívaly pro žádnou potravinářskou činnost.
"V době kontroly byl v těchto prostorách nepořádek a byl zde subjektivně cítit silný zápach. Kontrolou byla zjištěna silně znečištěná zařízení, se kterými přicházejí potraviny do styku (kuchyňský robot znečištěný zaschlým těstem a rzí, topinkovač znečištěný zbytky potravin, mrazicí zařízení znečištěné zbytky potravin, grilovací deska a fritéza znečištěné mastnotou a zbytky potravin). Byla zjištěna stavebně technická závada. V době kontroly byl prostor kuchyně subjektivně nedostatečně odvětrán, přestože byla nad varným blokem instalována digestoř, VZT zařízení nebylo funkční," stojí ve zprávě krajských hygieniků.
Foto: Krajská hygienická stanice ÚK
Prostory kuchyně jsou bezokenní, byly zde cítit pachy z vaření, na stěnách ve spárách mezi obklady a na stropě byly zjištěny žluté nánosy mastnoty a na stropě mokré skvrny. V kuchyni v ohřevné vaně byly v době kontroly opakovaně ohřívány hotové pokrmy a přílohy z předešlých dní, přestože provozovna nemá k dispozici šokový zchlazovač. "Pokrmy určené k výdeji neměly dostatečnou teplotu pro jejich bezpečné uvádění do oběhu. Byla provedena jejich okamžitá likvidace," dodávají hygienici.
Zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny.
Za zjištěné nedostatky bude provozovateli uložen finanční postih.
Foto: Krajská hygienická stanice ÚK