Jak přivést na svět dítě uvolněně a bez bolesti? Nastávající maminky to naučí takzvaný Hypnoporod
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Každá nastávající maminka má jistě dvě přání - aby těhotenství probíhalo v pořádku a především pak porodit zdravé dítě. S blížícím se termínem ale přicházejí i obavy z porodu. O co nejpřirozenější a co nejméně bolestivý příchod miminka na svět se snaží speciální předporodní kurzy s názvem Jemné zrození, které pracují s technikou nazývanou Hypnoporod.

Vyzpovídali jsme jednu z lektorek těchto netradičních kurzů, paní Janu Kopejtkovou. Sama je maminkou tří dětí a tématem přirozených porodů se zabývá už několik let.

1. Paní Jano, o hypnoporodu jistě mnozí z nás slyší poprvé. Můžete našim čtenářům, nebo možná spíše čtenářkám tuto techniku představit, blíže popsat?

Hypnoporod Jemného Zrození je nádherná sada nástrojů, které mohou ženám pomoci se v průběhu porodu uvolnit a spolupracovat s porodním procesem a miminkem. Hluboké uvolnění těla a práce se strachem může ženě pomoci porod vnímat příjemně. V případě, že žena cítí bolest nebo nepohodlí, následuje své tělo a pomocí Hypnoporodu se může navrátit do svého vnitřního klidu a uvolnění.

Díky relaxačním, dechovým a vizualizačním technikám, kterým se ženy na kurzech a v těhotenství učí, tak může jejich tělo projít porodním procesem co nejjednodušeji. Snižuje se tím riziko použití léků, operativního zakončení porodu a jiných komplikací.

2. Co je cílem Hypnoporodu?

Na našich kurzech ženy podporujeme v jejich volbě způsobu a místa porodu, představujeme jim nástroje, díky kterým se naučí se uvolnit, naladit se na sebe a své miminko, ale také udělat informované rozhodnutí v každé situaci.

Hypnoporod není žádná manipulativní technika, naopak předpokládá spolupráci se zdravotnickým personálem. Předáváme informace z EBM (medicína založená na důkazech). Díky tomu všemu má žena, její dítě i partner možnost prožít zdravý a příjemný porod, který celou rodinu ovlivní po zbytek života.

3. Jak dlouho je u nás metoda Hypnoporodu využívána?

U nás jsou kurzy předporodní přípravy s hypnoporodem organizovány cca od roku 2013, kdy je veřejnosti představila Michaela Kalusová, jedna ze zakladatelek společnosti Jemné zrození. Od ledna tohoto roku se výrazně navýšil počet lektorek, takže jsou kurzy dostupné ženám po celé republice.

4. Jste lektorkou těchto netradičních předporodních kurzů. Prozraďte nám, prosím, také něco málo o Vás. Jak dlouho tuto práci děláte a jak jste se k ní dostala?

Já sama jsem matkou tří dětí, čtvrté mám na cestě. Tématem přirozených porodů se zabývám na neprofesionální úrovni cca 9 let, po tu dobu jsem měla dostatek času a prostoru zorientovat se v odborných studiích, zkušenostech ze zahraničí i ve zvyklostech v našich porodnicích. Svůj osobní zájem jsem zúročila minulý rok, kdy jsem prošla důsledným výcvikem pro lektorky hypnoporodu a ihned po své certifikaci jsem kurzy začala organizovat.

5. Teď blíže k samotným kurzům. Co čeká nastávající maminku, která přijde poprvé na předporodní kurz s využitím techniky hypnoporodu?

Čeká ji především klidná a příjemná nálada, občerstvení a kurz strukturovaný tak, aby se v souvislostech pokryla nejdůležitější témata z oblasti fyziologie těhotenství a porodu, povídáme si o důležitosti a principech fungování naší mysli a o jejím vlivu jak na náš porod, tak na život celkově.

Ženy si projdou relaxacemi a vizualizacemi, dechovými cvičeními, shlédnou komentované video ukázky, praktické ukázky na modelu, mluvíme o důležitosti podpory, ať už partnera nebo někoho jiného, v průběhu celého kurzu je také prostor pro diskuzi a uvědomění si svých vlastních potřeb.

Nejprve se ale žena rozhodne, jaký kurz chce absolvovat. Mám v nabídce dva typy - jednodenní kurz s hypnoporodem pouze pro ženy a/nebo víkendový kurz kompletní předporodní přípravy s hypnoporodem pro páry i samostatné ženy.

6. V jakém stádiu (týdnu) těhotenství je vhodné s kurzem začít a existuje nějaké zdravotní omezení, při kterém není možné kurz navštěvovat?

S kurzem lze začít kdykoli v průběhu těhotenství - ale vždy je lepší dříve než později. Pokud žena přijde jen pár týdnů před termínem porodu, bude mít méně času pro nácvik relaxačních technik. Většinou přicházejí ženy kolem 20. až 30. týdne těhotenství. Hypnoporodní techniky Jemného Zrození nejsou vhodné pro ženy, které jsou mentálně nemocné. Tam doporučujeme některé relaxace vypustit.

7. Náš dosah je po celém Ústeckém i Karlovarském kraji. Kde všude v těchto krajích mohou nastávající maminky Vaše kurzy navštěvovat?

Kurzy vypisuji zatím v Lounech a Chomutově, další města chystám, ale nemohu předbíhat. Pro nerozhodnuté ženy a jejich partnery pořádáme přednášky, což jsou cca 1-2 hodinové besídky, kde ve stručnosti představíme naše kurzy, zodpovíme dotazy. Na základě těchto přednášek se ženy většinou rozhodnou pokračovat a přihlásit se do kurzu. Doporučuji sledovat stránky jemnezrozeni.cz - je nás přes dvacet lektorek po celé republice, takže si ženy jistě najdou odpovídající lokalitu.

Děkujeme za rozhovor.

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru