Dům přírody v Koněprusech je moderní novostavba. Je inspirací pro budoucí Dům přírody na území bývalých Albrechtic pod Jezeřím. Foto: jip
Zajímavosti

Horní Jiřetín – Po ukončení těžby v lomu ČSA se Mostecku otevírají obrovské možnosti, jak posílit svoji pozici v turistickém ruchu. Státní zámek Jezeří patří k nejnavštěvovanějším památkám v Ústeckém kraji, jen málokdo ale ví, že pod horským hřebenem se nachází i dlouho nepřístupné arboretum, resp. jeho zbytky. Za pár let u něj bude stát také tzv. Dům přírody na území bývalé obce Albrechtice.

„Domů přírody je v Česku v současné době asi 20 a stojí vždy u nějaké významné lokality, jako jsou chráněná území, rezervace… Naposledy se letos na jaře otevíral Dům přírody v České krasu v Koněprusech na Berounsku. Svou velikostí a funkčností přesně odpovídá tomu, co bychom si představovali postavit tady u nás,“ poznamenal starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Poslední otevřený Dům přírody v Koněprusech se zaměřuje na přírodu Českého krasu, známou také jako bohaté naleziště zkamenělin. Jeho součástí je i venkovní pavilon. Foto: jip

K čemu tzv. Domy přírody slouží? „V těchto domech se snoubí expozice představující zajímavosti dané lokality s prostory pro výuku s promítacími sály, zázemím pro zaměstnance. Náš Dům přírody bude prezentovat jednak Krušné hory, jednat zajímavosti hnědouhelné pánve,“ doplnil Vladimír Buřt.

Vnitřní expozice Domu přírody jsou plné interaktivních naučných prvků. Nechybí ani učebny a promítací sál. Foto: jip

Iniciátorem výstavby Domů přírody je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Před představiteli Horního Jiřetína, který je investorem i budoucím provozovatelem, je náročný úkol vše vyřídit a naplánovat tak, aby se stihly využít finance z Operačního programu spravedlivé transformace. „Musíme tak vše dostavět a vyúčtovat do roku 2027. Horní Jiřetín již zadal vypracování studie. Do konce června budeme podávat žádost i na financování projektové dokumentace, což je opět otázka několika milionů korun,“ poznamenal starosta města. Záměr má nicméně podporu i u Ústeckého kraje, Památkového ústavu, Ministerstva životního prostředí ČR a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Dům přírody v Koněprusech má i venkovní úschovnu kol. Foto: jip

Náklady by měly být srovnatelné s nedávno otevřeným domem v Koněprusech, tedy mezi 80 až 100 miliony korun. Tato částka je včetně expozice, jejíž pořízení se pohybuje v řádech desítek milionů korun, a veškerým zázemím okolo budovy. „Objekt se bude stavět v prostoru, který byl 40 let nepřístupný. Musí se tam dovést všechny sítě, tedy i voda, vybudovat zpevněné plochy, parkoviště. Přípojka kanalizace se povede od 2 km vzdálených Černic,“ podotýká Vladimír Buřt.

Dům přírody v Koněprusech byl pro zástupce Horního Jiřetína velkou inspirací. Líbí se jim jak velikost domu, tak jeho uspořádání. Odhadovaná cena budoucího Domu přírody na úpatí Krušných hor je včetně expozic. Foto: jip

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru