Hornický kahan bude svítit před vstupem do muzea, socha a zkřížená kladívka budou uvnitř areálu. Foto: jip
Zajímavosti

Mostecko – Tři symboly hornictví jsou od pátku součástí sbírky Podkrušnohorského technického muzea sídlícího v areálu bývalého hlubinného dolu Julius III v katastrálním území Růžodol. Je to jejich snad již poslední přesun do místa pevně spjatého s těžbou uhlí.

Sochy havířů a zkřížená kladívka byly původně rozmístěny v různých hlubinných dolech. Po jejich zavření se přemístily před důl Centrum, kde stál i obří hornický kahan. „Když se uzavíral i důl Centrum, tak si hlubináři, kteří se stěhovali na lom ČSA a razili chodby pod Jezeřím, vzali tyto symboly s sebou, čímž se staly součástí velkolomu. V něm je nyní taktéž přerušená činnost, proto jsme se rozhodli věnovat tyto symboly Podkrušnohorskému technickému muzeu," vysvětlila mluvčí společnosti Sev.en Česká energie Eva Maříková.

Sochy i kahan se na velkolomu ČSA nakládaly v pátek brzy ráno. Foto: Jan Pimper

Kahan, který vždy vítal hlubináře svým světýlkem, na velkolomu ČSA nesvítil, na svém, snad již posledním místě, se ale opět rozzáří. „Všechny tři artefakty byly vždy v majetku horníků. Díky nim už z dálky každý přicházející poznal, že je na místě, kde se těží uhlí. Jsem teď nesmírně rád, že se i po konci těžby uhlí zachovaly a přemístily se k nám, protože nyní všichni návštěvníci muzea už z dálky uvidí svítící kahan a budou vědět, že horničina, která je úzce spjata se zdejším regionem, tu v určité podobě bude zachována i dál," těší Zbyňka Jakše, ředitele Podkrušnohorského technického muzea.

Všechny tři symboly hornictví projdou v muzeu renovací. Foto: jip

Svítící kahan při každém příchodu na šachtu vítal i Ludvíka Bernharta, který v dolech pracoval jako horník a báňský záchranář po čtyřicet let. „Myslím, že jsem na Centrumce nezažil, že by ani jednou nesvítil," zavzpomínal tento muž, který pracoval v hornictví od roku 1973 a po vojně od roku 1979 začal také fárat. „Na Centrumce jsem byl až do roku 2016, kdy se zavřela, a pak jsem se přemístil na Armádu," dodává tento na Mostecku nejdéle sloužící horník.

Ludvík Bernhart pracoval v dolech a na šachtě 40 let. Převoz symbolů hornictví do muzea si proto nemohl nechat ujít. Foto: jip

Ten zároveň připomíná, že kladívka jsou nejvyšší symbol hornictví. „Právě kladívka nám ve sbírce chyběla, teď už můžeme návštěvníkům názorně při přednášce popisovat, že jde o zkřížené kladívko a želízko a že jde o hlavní symbol každého horníka," dodal Jakš.

Po převozu z velkolomu ČSA musí všechny tři symboly projít rekonstrukcí. „Tomu se věnujeme v muzeu přímo my, takže všechny tři artefakty opravíme, kahan zapojíme do elektřiny, aby bylo všechno jak má být, protože tak to tady máme rádi. Až přijedete třeba za rok, můžete si porovnat, jak se nám to povedlo," láká k další prohlídce ředitel muzea.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru