V Dubí pátrají po posledním vozíku z dolu Cínovec
Foto: archiv Jiřího Kašpara
Zajímavosti

Dubí - V letošním roce si na Cínovci připomenou 640. výročí od první písemné zmínky o této horské obci, která je součástí města Dubí. Historie Cínovce je úzce spjatá s těžbou cínu v nedaleké Krupce.

Právě krupští horníci při hledání nových ložisek dorazili do prostoru Cínovce, kde objevili bohatá cínová ložiska. První písemná zmínka se váže k datu 22. listopadu 1378, ale v nedávné době došlo k nálezů pramenů, které potvrzují, že Cínovec existoval již roku 1315.

Dnes hornickou minulost připomíná příhraniční naučná hornická stezka, naučná stezka Přední Cínovec, zřícenina Loupežného hrádku, propady, haldy a štoly na Cínovci a v Jezerním dole. Při příležitosti výročí první písemné zmínky se plánuje připomínka hornické tradice v podobě pomníčku.

0102voziktp

Foto: archiv Jiřího Kašpara

V minulosti na Cínovci pomník býval a jeho součástí byl i poslední vytěžený vozík ze dne 21. listopadu 1990, bohužel vozík zmizel neznámo kam. Pokud máte informace o osudu posledního vozíku z Cínovce, kontaktujte historika Jiřího Kašpara na emailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

(jk)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru