Ilustrační snímek. Foto: Petr Sochůrek
Co se chystá

Ústecko – Na jezeře Milada se uskuteční v neděli 15. září 2024 od 13.30 hodin devátý ročník Běhu upřímných srdcí. Malí i velcí běžci, rodinné a firemní týmy, hasiči s výstrojí si to rozdají o medaile a putovní poháry.

Výtěžek ze startovného v plné výši poputuje na pomoc Sebíkovi a Karolínce, handicapované děti. „Sebík je hodný a veselý chlapeček, který se od narození potýká se vzácným, doposud neprozkoumaným onemocněním, které se nazývá syndrom Allan Herndon Dudley. Peníze pomohou chlapci k rehabilitaci, kterou nehradí zdravotní pojišťovna. Karolínka se narodila ve 24 týdnu těhotenství. Vážila 600 g. Vzhledem k těžké nezralosti zakrvácela do mozku III. st. a pak už následovaly další komplikace, zavedení VP shuntu, dlouhodobé dýchaní za pomoci ventilátoru, retinopatie nedonošených – Karolínka je prakticky nevidomá, na pravém oku byl zachován světlocit zhruba do pěti let, po atrofii oka oslepla úplně. Finance pomohou holčičce k nákupu motopedu,“ uvádí organizátor Matěj Prošek. Registrace do běhu je nutná předem včetně štafet letos nově přes webovou stránku zde.

Návštěvníci charitativního běhu se mohou těšit na koníky, projížďky po vodní hladině na hasičských člunech, prohlídky hasičské techniky, či malování na obličej.

Jezero Milada, zatopená zbytková jáma hnědouhelného lomu Chabařovice, je veřejnosti oficiálně přístupná od 30. května 2015. Milovníkům vodních radovánek jsou k dispozici tři oficiálně uváděné pláže – Hlavní, Trmice, Roudniky. Pěší, běžci a cyklisté se mohou podívat na jezero a jeho okolí z několika turistických okruhů – například Vyklický (okolo vodní plochy), Tuchomyšlský (stezka a komunikace pro složky IZS), Otovický (zavede například na vyhlídku Na Běhání). Naučná stezka jezera Milada upozorňuje na výskyt 216 druhů vyšších rostlin, včetně ohrožených - bublinatka jižní a kyprej vrbina. Ze zvířecí říše na chráněné druhy - čolka velkého i obecného, ropuchy obecné, skokana skřehotavého, skokana hnědého, užovky obojkové a slepýše křehkého.

Tvořte i vy s námi pestré zpravodajství z regionu. Náměty na zprávy (texty, fotografie, videa s popisem) nám můžete zasílat na WhatsApp: 737 058 283, prostřednictvím sociální sítě nebo e-mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Více na e-deniky.cz.

ZAUJALO NÁS:

OBRAZEM: Paddleboardy ovládají jezero Milada! K nejoblíbenějším patří týmové a večerní projížďky

Jezero Milada má novou atrakci! Vodní vlek i s půjčovnou vybavení

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru