Centrální kříž patřící k historii Ústecka se vrátil na své pietní místo. Svěcení se ujme arciděkan Miroslav Šimáček
Obnova centrálního kříže. Foto poskytla Dita Šimáčková
Ústí nad Labem

Arnultovice - Když se síly spojí a podaří se dobrá věc. Výsledkem je navrácení na své původní místo centrálního kříže na pozemku bývalého hřbitova. Na sobotu 14. září ve 14.00 hodin si zdejší patrioti připravili slavnostní svěcení kříže, kterého se ujme ústecký arciděkan Miroslav Šimáček.

Současně toto léta neudržované pietní místo zdejší patrioti upravili a instalovali informační tabule připomínající jeho historii. Na všem se významně podíleli prací ve svém volném čase, dále finančně a poskytli vlastní stroje. Především bez nich by záměr nešel vůbec realizovat. Formou brigády jim pomohli další dobrovolníci z chvojenských obcí, farnost poskytla své pracovníky. Restaurování kříže bylo podpořeno Ústeckým krajem, prostřednictvím MAS Labské skály, Ústeckou komunitní nadací (prostřednictvím Fondu Renesance Martina Hausenblase) a nadací Občanského fóra. Výrobu informační tabule zafinancovalo Velké Chvojno. Finančně se podílela i Farnost Skorotice a spolek Chvojensko, který projekt zaštítil. 

Podle dochovaných písemností se v minulém století na louce nad Arnultovicemi nacházel hřbitov, který zaplnily hroby obyvatel nejen z Arnultovic, ale také z Neznaboch, Chuderovce i Lučního Chvojna. V dalších letech hřbitov chátral, protože většina hrobů patřila odsunutým Němcům. V šedesátých letech minulého století měly být ostatky exhumovány a převezeny na střekovský hřbitov. Dodnes jsou na pozemku, který dlouhá léta zarůstal plevelem a náletovými dřevinami, patrna místa po zrušených hrobech.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru