Nemocnice v Ústí má certifikované centrum léčby migrény
Ilustrační snímek. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem má centrum pro léčbu migrény. O novém zdravotnickém pracovišti ve svém firemním časopisu Infolisty informovala společnost Krajská zdravotní, pod kterou ústecká nemocnice spadá.

 

Primářka neurologického oddělení MUDr. Štěpánka Brušáková v lednovém vydání časopisu uvedla, že její zdravotnické pracoviště provozuje kromě všeobecné ambulance i několik odborných, specializovaných poraden. „Poradně pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy byl v září 2019 udělen certifikát Společnosti pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy (Czech Headache Society), která je sekcí České neurologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Stala se tak součástí sítě již 25 specializovaných center (osm v Praze, tři v Brně, dvě v Hradci Králové, dvě v Ostravě, po jednom pak v Plzni, Olomouci, Českých Budějovicích, Zlíně, Strakonicích, Jihlavě, Valašském Meziříčí, Pardubicích. V Krajské zdravotní, a. s., je kromě ústeckého také schválené centrum při neurologickém oddělení v Mostě). Smyslem existence center je poskytování nadstavbové – specializované – diagnostické a léčebné péče pacientům s bolestmi hlavy, kteří již byli vyšetřeni a léčeni a u kterých se na běžných pracovištích nepodařilo dosavadními postupy jejich potíže ovlivnit, především pacientům se středně těžkou a těžkou migrénou,“ informuje primářka.

 

Centrum v Masarykově nemocnici má regionální působnost. Spolupracuje s ambulantními neurology, praktickými lékaři i se specialisty z jiných oborů. „Kromě pravidelné péče poskytuje konziliární služby a také může převzít komplikované pacienty do stabilizace jejich stavu. Různé typy bolestí hlavy jsou jedním z nejčastějších neurologických onemocnění v populaci; občas postihnou přes 90 % populace. Migréna je podle Světové zdravotnické organizace třetí nejčastější nemocí na světě. Týká se především lidí v produktivním věku. V České republice se s ní potýká zhruba milion lidí. Zatímco minimálně pět záchvatů měsíčně prodělá třetina z nich, lidé s chronickou migrénou jich zažijí více než 15 do měsíce. Ženy trpí migrénou až čtyřikrát více než muži, nemoc totiž ovlivňují hormony a záchvaty se často vážou na menstruační cyklus. Mezi další spouštěče patří změna počasí, stres či některé druhy jídla a pití – například alkohol. Neléčená nebo špatně léčená bolest hlavy je častým důvodem absencí v zaměstnání a nízké pracovní výkonnosti,“ píše se v měsíčníku.

 

Centrum v Masarykově nemocnici pečuje v současné době celkem o zhruba 250 pacientů. „Snahou hlavní lékařky centra MUDr. Vladimíry Sakové je komplexní a zároveň individuální přístup ke každému pacientovi, správná diagnostika a klasifikace bolesti hlavy a také snaha o nejlepší využití nových poznatků léčby bolestí hlavy. Kromě léčby samotné bolesti se u těžších migrén pracuje i s léčbou preventivní. Doposud dostupná preventivní terapie byla nespecifická, tedy primárně vyvinutá pro terapii jiných chorob, například deprese nebo epilepsie. Nejnovějším trendem v profylaktické léčbě migrény je léčba biologická, která se stává novou érou v léčbě migrény. V centru Masarykovy nemocnice je touto novou humánní monoklonální protilátkou léčeno již deset pacientů,“ píše závěrem primářka MUDr. Štěpánka Brušáková.

 

Centrum bolestí hlavy sídlí ve 4. patře budovy B v ústecké Masarykově nemocnici, objednání je možné na telefonním čísle 477 112 915.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru