Zrekonstruovaná kaple přispěje k navrácení důstojného pohřbívání a rozloučení se zemřelými
Zrekonstruovaná kaple. 2x zdroj foto: Městské služby Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Krásné Březno – K navrácení důstojného pohřbívání a rozloučení se zemřelými formou smutečních obřadů a zřízení lapidária funerální plastiky ze zanikajících ústeckých hrobů poslouží v budoucnu zrekonstruovaná kaple, která byla postavena počátkem 20 století v neogotickém stylu jako kopie gotického kostela bez věže. Slavnostní otevření památky proběhlo v pátek 18. prosince 2020 na pohřebišti v Krásném Březně.

Kaple, která ke svému účelu sloužila do 50 let 20 století, dlouhá léta chátrala. Jak uvádí Městské služby Ústí nad Labem, které pohřebiště v Krásném Březně spravují, tristní stav v roce 2008 chtělo tehdejší vedení města Ústí nad Labem vyřešit demolicí. „Po protestech a tlaku odborné veřejnosti se ale tento scénář nakonec nenaplnil. V roce 2009 bylo částečně obnoveno zastřešení kaple. Projekt na záchranu budovy vznikl v roce 2017, projektovou dokumentaci zpracovala společnost V A R I A s.r.o. - inženýrská činnost a provádění staveb. Dne 19. září 2018 došlo k předání stavby společnosti V-Building s.r.o. - výherci veřejné zakázky malého rozsahu na její rekonstrukci. Stavba započala v lednu 2019, vzájemná spolupráce však byla ukončena. Po vyhlášení veřejné zakázky malého rozsahu na dokončení rekonstrukce byla stavba postoupena společnosti HANTYCH s.r.o., která v roce 2020 dílo úspěšně dokončila,“ uvádí v tiskové zprávě Městské služby Ústí nad Labem, které hřbitov v Krásném Březně spravují.

„Kompletní rekonstrukce zahrnovala demontáž krovu, hydroizolací a zbourání komínů nad rovinu střechy, montáž nového krovu nad hlavní lodí, výměnu střešní krytiny včetně oplechování, opravu a zhotovení nových omítek včetně štukatérských prvků (šambrány, nuty, fasádní malby), vybourání zbytků původních podlah, vybudování nové podkladní vrstvy podlah včetně nové hydroizolace, pokládku nové dlažby, jež je napodobeninou původních černobílých dlaždic, instalaci nových dveří, zbudování sociálního zázemí, opravu rozvodů elektroinstalace včetně umístění svítidel, osazení nové kanalizační jímky, osazení nopové fólie a následně okapového chodníčku z žulových kostek; dále byla doplněna nová okna napodobující ta původní s gotickým obloukem. Nechybějí zrestaurované hlavní vchodové dveře s ozdobnými prvky, opravou prošlo i vstupní a zadní schodiště. V boční lodi je zřízena malá kuchyňka se sociálním zázemím. Provedeny byly taktéž nové rozvody všech inženýrských sítí v celém areálu pohřebiště. Přestože stavba není památkově chráněna, při opravách se postupovalo velmi citlivě s ohledem na historickou hodnotu objektu. Děkujeme tímto za odborné vedení a konzultace s Mgr. Martinem Krskem (Muzeum Ústí nad Labem) a Mgr. Lucií Radovou (Národní památkový ústav). Vize příspěvkové organizace Městské služby Ústí nad Labem jakožto správce celého pohřebiště v Krásném Březně je navrácení důstojného pohřbívání a rozloučení se zemřelými formou smutečních obřadů a ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem zřízení lapidária funerální plastiky ze zanikajících ústeckých hrobů,“ píše se v tiskové zprávě.

1812 kaple2

„Za záchranu kaple patří náš velký dík současnému vedení statutárního města Ústí nad Labem - zejména primátorovi PhDr. Ing. Petrovi Nedvědickému a jeho náměstkyni Ing. Věře Nechybové -, kteří se zasadili nejen o plnou finanční podporu, ale rovněž se o akci celou dobu aktivně zajímali. Dále děkujeme starostce městského obvodu Ústí nad Labem - Neštěmice paní Yvetě Tomkové, našemu dlouhodobému partnerovi - Muzeu města Ústí nad Labem a všem, kdož přispěli k aktuální podobě kaple,“ děkují ve zprávě Městské služby Ústí nad Labem.

„Stavba má presbytář zakončený trojbokým výklenkem a z boku navazují dvě pobočná křídla. Objekt nesloužil jako sakrální prostor, nýbrž jako pohřební hala, v jejíž hlavní lodi byly vystavovány ostatky zesnulých, aby se s nimi mohli příbuzní rozloučit. V bočních prostorách byla pitevna, márnice, oblékárna zesnulých a sklad pro hrobníka. Autorem návrhu byl místní stavitel Julius Hauser,“ píše se k historii v tiskové zprávě.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru