Umírající stromy na Bukově nahradí nová výsadba, kácení proběhne ještě tento měsíc
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Kácení stromů bude probíhat v měsíci březnu na pozemcích města v ulicích Vojnovičova, Návětrná a Školní. Za pokácené stromy bude provedena náhradní výsadba.

Důvodem kácení je špatný zdravotní stav stromů, některé stromy jsou v kolizi se stavbou chystané rekonstrukce ulic Školní, Návětrná a Vojnovičova. Nové stromy budou vysazeny nejpozději do kolaudace stavby.

Podrobný zdravotní stav stromů: V ulici Vojnovičova je v několika posledních letech sledován výrazný úhyn vzrostlých lísek tureckých. Dřeviny začínají silně prosychat od vrcholových částí, dochází k odumírání vrcholu a v konečné fázi i k odumření celého stromu. Odumírání většinou postupuje liniově, to znamená, že je napaden nějaký strom a od něj dochází k odumírání dalších stromů z obou směrů. Při bližším zkoumání dřevin byly zjištěny typické pobytové znaky napadení podkorním hmyzem, což je nejčastěji skupina z čeledi kůrovcovitých, ale i další hmyz například ze skupiny nosatcovitých nebo drvopleňů. Není pravda, že lísky nenapadá žádný „kůrovec“. Brouků ze skupiny kůrovců je velké množství a v podstatě neexistuje strom, který není živnou dřevinou pro některý druh. Líska bývá obvykle napadána bělokazem habrovým (Scolytus carpini), dále u nás sporadicky se vyskytujícím bělokazem mandloňovým (Scolytus amygdali) nebo drtníky, z nichž nejnebezpečnější je invazivní druh Xyleborinus attenuatus.

Žádný z těchto škůdců není schopen napadnout zcela zdravý strom s výbornou vitalitou. Napadají stromy oslabené, rostoucí ve stresových podmínkách, jejichž vitalita je natolik oslabena, že se nemohou bránit jejich napadení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru