ORLEN vydal prohlášení k zásobování českého trhu pohonnými hmotami, reaguje na spekulace
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR – Ceny paliv v České republice zatím nenacházejí strop. Hovoří se o českých zásobách ropy pro případ, že by kvůli útoku Ruska na Ukrajinu byly přerušeny její dodávky z tohoto směru. Vláda se nálady veřejnosti snaží uklidňovat svými prohlášeními. K aktuální situaci se vyjádřil také výrobce pohonných hmot ORLEN Unipetrol: „Jasně deklarujeme, že prioritou skupiny ORLEN je zajistit kontinuitu provozu všech našich rafinérií a energetickou bezpečnost regionu střední a východní Evropy, zejména České republiky, Slovenska, Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska,“ uvedla aktuálně firma.

Zásoby ropy i produkce paliv ve skupině ORLEN Unipetrol jsou podle společnosti na dostatečné úrovni k pokrytí současné poptávky v České republice. „Dodávky ropy do rafinérií skupiny ORLEN Unipetrol v České republice jsou realizovány průběžně a dle dlouhodobého plánu. Navíc provádíme dodatečné spotové nákupy mimo Evropu. Logistický proces dodávek paliv je také zajištěn. Není tedy žádný důvod k pochybnostem ohledně zásobování českého trhu pohonnými hmotami,“ uvádí Pavel Kaidl, vedoucí externí komunikace ORLEN Unipetrol.

Skupina ORLEN v posledních letech podle svého pátečního vyjádření úspěšně diverzifikovala dodávky ropy a testovala použitelnost různých druhů ropy ve svých rafinériích. Nyní pozorně monitoruje situaci a je připravena na jakýkoli scénář, včetně úplného zastavení dodávek z východního směru, tak, aby provoz ve svých rafineriích v České republice, Polsku a Litvě zajistila.

„Klíčovým prvkem zaručujícím dlouhodobou energetickou bezpečnost celé střední a východní Evropy bude dokončení fúze skupiny ORLEN se skupinou LOTOS. Jedním z prvků tohoto procesu je i kontrakt na dodávky až 20 milionů tun ropy ročně do systému nové skupiny ORLEN, tedy rafinérií v České republice, Polsku a Litvě. Fúze umožňuje další diverzifikaci směrů dodávek ropy stabilní kvality, což by nebylo realizovatelné, kdyby k fúzi nedošlo,“ dodává Pavel Kaidl.

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina ORLEN v Česku a na Slovensku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru