VIDEO: Že nemůžeme zastavit dopravu? Tak se podívejte! Dopravci protestující proti drahé naftě ukázali svoji sílu
Jeden z řidičů (vpravo) neměl pro protest dopravců pochopení. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Most – Pondělí, desátá hodina. Na velký kruhový objezd na frekventované silnici I/13, která je hlavním tahem přes Ústecký kraj, najíždějí nákladní vozidla a blokují vjezd a výjezd ve směru od Teplic a Chomutova. Dopravci se zde zapojují do celostátního protestu proti růstu cen pohonných hmot.

Kamion zastavuje před jedním z výjezdů, další dva nákladní vozy a velká dodávka stojí z druhé strany. Budou takto blokovat provoz třicet minut. Dnes. Příště to může být déle. Svojí demonstrací chtějí vyjádřit podporu sdružení dopravců, které zaslalo Vládě ČR požadavky a která je má ve středu projednávat. Chtějí bezodkladně řešit vysoké ceny pohonných hmot.

I když by to mohlo být v zájmu i dalších řidičů stojících mezitím v koloně, ne každý je s čekáním smířený. Jeden z mužů vystupuje a hrozí protestujícím, že jim rozbije auta. Konflikt se za chvíli uklidňuje. Po dvaceti minutách přijíždí policie, která chce dopravní situaci řešit. Netrpěliví řidiči v koloně se totiž začali otáčet do protisměru. Ukazuje se ale, že policie nemá prostředky, jak v tuto chvíli zasáhnout a dopravu zase rozjet. Stojící kamion neodtlačíte. V tom ostatně spočívá smysl demonstrací. Viditelně a hlasitě upozornit na problém, který se zatím příliš neřeší.

https://www.youtube.com/watch?v=S6gC062Vr0g

„Nemůžete zastavit dopravu na silnici první třídy,“ prohlašuje jeden z policistů. „Jak vidíte, tak můžeme. Zastavili jsme dopravu i na dé jedničce,“ dostává odpověď. Po ukončení protestu slibuje řidiči nákladního auta důkladnou kontrolu. „A na té strávíte podstatně déle času,“ dodává. Na oplátku „musí“ nahlásit demonstrantům své služební číslo. Podle dopravců se dočkali protestující ze strany policie vyhrožování.

Dopravci mimo jiné požadují, aby vláda bezodkladně řešila zastropování cen nafty, snížení sazby spotřební daně z nafty či úplné zrušení silniční daně i pro vozidla nad 12 tun. Nutí je k tomu situace z posledních týdnů, kdy kvůli válce na Ukrajině vystoupaly ceny nafty mnohdy i nad padesát korun za litr. Benzín je jen o něco málo levnější.

Pokud vláda na řešení nepřistoupí, slibuje sdružení dopravců daleko větší blokády ve velkých městech a blokády hraničních přechodů. Připraveno je na to prý asi tisíc dopravců.

Po půl hodině se doprava u Mostu opět rozjíždí. A policie odvádí na kontrolní stanoviště kamion zapojený do protestu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru