Teploměr ukáže přes 20 °C! Tedy, pokud její výsost inverze dovolí
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Hurá! Sakra! Vyrazit za (říjnového) inverzního počasí do hor je bezpochyby fajn nápad, ať už kvůli čistému vzduchu, slunečním paprskům nebo focení. Spíše se ale topíme ve smogovém koktejlu všemožného sajrajtu a mrzneme, poněvadž jak je nám dobře známo, při inverzním počasí se s přibývající výškou otepluje, ne ochlazuje.

Před prodlouženým víkendem nejvíce mrzli lidé v... Ústeckém kraji. Lépe řečeno: ve čtvrtek v poledne byly v Ústeckém kraji naměřeny nejnižší teploty v celém Česku. A to konkrétně v Kopistech u Mostu, tam 9,3 °C, v Doksanech nedaleko Litoměřic a Lovosic, tam 9,2 °C, a v Žatci, tam 8,8 °C. Krušnohorský Fichtelberg (1 215 m n. m.) tou dobou hlásil 12,8 °C, takže přesně o 4 °C více než Žatec, a na střeše Česka, Sněžce, bylo jen o 0,9 °C chladněji než u Mosteckého jezera. Jihočeský Vyšší Brod (559 m n. m.) v cca 15 hodin zaznamenal 21 °C, stejně jako několik dalších míst (Klatovy, Dobřichovice, Javorník atd.). Zato třeba v Ústí nad Labem se museli spokojit s nanejvýš 13 °C. Holt kde je mlha, tam je zima.

Předpověď na sváteční 28. říjen je luxusní, respektive teplotně dost abnormální (nadprůměrná), neboť tvrdí, že po obědě rtuť v teploměru vystoupá na 20 až 24 °C. Samozřejmě ne u nás, myšleno v severozápadních Čechách, nýbrž v sousedním Sasku. Už čtvrteční den byl v Sasku velmi teplý, příkladem v Drážďanech měli až 22 °C a málem i padaly rekordy (v roce 2013 bylo ještě o pár desetin stupně Celsia abnormálněji). Nejen žrádlo, ale i počasí mají Němci lepší. Máte však pravdu, globální oteplování není žádná sranda...

Vzhůru do severozápadních Čech a nejbližší přítomnosti:

  • 28. října: Ráno mnohde mlha/nízká oblačnost, do odpoledne se nicméně rozpustí. Všude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 19 °C (podle toho, kdy přesně sluníčko udělí knockout mlze/nízké oblačnosti), v Sasku okolo těch 21 až 23 °C, ojediněle až 24 °C. Na déšť zapomeňte.
  • 29. října: I v sobotu se někde probudí do mlhy s tím, že na obloze bude nemálo vysoké oblačnosti, tudíž žádné extra sluníčkářství. Když už nic, tak alespoň nezmoknem. Co se nejvyšších odpoledních teplot týče, ty se zastaví na hodnotách okolo 14 až 18 °C, při (větší) troše štěstí na 18 až 20 °C. Nejnižší ranní teploty budou ještě rozdílnější, převážně v rozmezí 13 až 7 °C. Terén Ústeckého kraje je kvalitně kopcovitý a hornatý, což hraje inverzi do karet.
  • 30. října: Beze změny. Po probuzení buď mlhavo, nebo jasno. A opět s vysokou oblačností, byť už v menším množství. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 20 °C, vedle v Německu zas a znovu okolo 21 až 23 °C, příp. až 24 °C. Okolo 21 až 23 °C se ale dočkají také v jihozápadních a jižních Čechách (závětrný efekt Šumavy). Ne nadarmo se říká, že Šumava uzdravuje. Máte však pravdu, globální oteplování neuzdravuje...
  • 31. října: Amíci mají Halloween a nám to může být jedno. Správně. Co už nám asi ukradené nebude, je pokračující vliv zadní strany tlakové výše a nadvláda s ní spojeného inverzního charakteru počasí. Čili počasové menu neprojde žádnou proměnou.

POZOR! V noci na neděli 30. října nastane chyba v předivu času a ve 3:00 najednou bude 2:00! Jinými slovy skončí letní čas. Ne, zimní čas nezačne, skončí letní čas. To jen pro jistotu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru