Pátek proprší, sobotu a neděli by ale mohly okrášlit sluneční paprsky
Ilustrační foto: Kamil Sojka
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Strmým pádem k normálu. Jak si možná pamatujete z minula, 30. října poblíž Mníšku, který leží asi osm kilometrů severozápadně od Litvínova, teploměr ukázal až 24,9 °C. Jde o nový říjnový rekord (v této části světa), původní byl 22,8 °C z 2. října 2011. V noci na 3. listopadu teploměr ukázal až -2,1 °C, tedy o rovných 27 °C méně, než kolik ukázal v neděli odpoledne. Ani zdaleka se však nejednalo o nejmrazivější zákoutí Krušných hor.

Ještě mrazivější čtvrteční ráno bylo v někdejší obci Jelení (852 m n. m.), nacházející se třiadvacet, plus minus, kilometrů směrem na severozápad od Karlových Varů, kde rtuť v teploměru klesla do rozmezí -8,0 až -8,5 °C. Jelení zároveň bylo nejmrazivějším zákoutím v rámci celé České republiky. Palec nahoru pro Krušné hory, potažmo Karlovarský kraj. Zimička se nevyhnula ani nížinám, také jste škrábali auto? K nejchladnějším místům v severozápadních Čechách (Ústeckém kraji) patřil Žatec, a to s teplotou -1 °C. O rekordní teplotu nešlo, vždyť v roce 1973 v Žatci čelili až -7,5 °C. Ještě více tenkrát mráz sevřel Doksany (-7,8 °C) a Doksy (-8,1 °C). Krušnohorská Nová Ves v Horách hlásila -6,5 °C, Františkovy Lázně hlásily až -9,1 °C. A na Klínovci ležely tři cenťáky (sněhu).

Co dál:

4. listopadu: Přechod tlakové níže přes Českou republiku. Sprchne, všude (od Aše až po Karvinou). Takže i na severozápadě Čech. Na dešťové kapky se můžeme těšit už v ranních hodinách, zejména ale v hodinách odpoledních a večerních. Do půlnoci by mělo napršet od 5 do 25 litrů vody na metr čtvereční. S deštěm budou souviset i relativně nízké nejvyšší odpolední teploty, dosahující hodnot okolo 6 až 10 °C.

5. listopadu: Česká republika přijme další tlakovou výši. Dorazí od jihozápadu. Do cca východu slunce lze mezi Kadaní a Šluknovem očekávat hodně (nízké) oblačnosti, potom mraky budou postupně jen a jen ubývat a až zase padne tma, vypadá to na převážně jasno až skoro jasno. Srážky víceméně žádné, snad až na Krušné hory, kde ještě nepřekvapí přeháňka, samozřejmě dešťová. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C.

6. listopadu: Bahrudin přijme ruské občanství. Zaprvé: Bahrudin je jméno tlakové výše, která se během soboty nasune do českého vzdušného prostoru. Zadruhé: Bahrudin zjevně český vzdušný nemusí, jelikož velmi rychle postoupí k severovýchodu a vlastně splyne s tlakovou výší nad Ruskem, postupující z Bílého moře k moři Kaspickému. Zatřetí: Ať si Bahrudin dělá co chce, pro nás je podstatné, že přinese sluníčko. Tedy, jak kam. V noci se mnohá města a mnohé obce ocitnou v sevření mlh. Snad se po východu slunce co nejdříve stanou minulostí. Po obědě naneštěstí od západu dorazí oblačnost nejdříve vysokého, později i středního patra, čili kdovíjaký zázrak Bahrudin rozhodně nepředvede. Přinejmenším nezmoknem. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, při déletrvající mlze okolo 4 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem bodu mrazu.

7. listopadu: Jihozápadní proudění. Bez oblaků, ať už nízkých nebo vysokých, to úplně nepůjde, ale při troše štěstí se dočkáme i polojasného nebe. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C, nejnižší ranní teploty lehce nad nulou.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru