Respirační nemoci jsou na vzestupu, nejlepší prevencí je stále očkování
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - Hned v prvních dnech nového roku se ordinace praktických lékařů začaly plnit lidmi s virovým onemocněním, epidemiologická situace se podle očekávání zhoršila. Chřipkové viry nyní převažují nad covidem i tzv. RS viry, což jsou kapénkové infekce projevující se jako nachlazení a trvající dva až osm dní. Je možné, že v některých regionech může být dosah chřipky nejsilnější za posledních tři až pět let.

Sezonní nárůst respiračních infekcí je vyšší a rychlejší než v době před pandemií koronaviru. Přirozená cirkulace respiračních virů byla v důsledku proticovidových opatření utlumena, takže chřipková onemocnění se v uplynulých dvou sezonách prakticky neobjevovala. „Nejlepší formou prevence je stále očkování, ideální je, když k němu dojde na podzim, tedy ještě před začátkem chřipkové sezony. Naočkovat se lze i po vypuknutí epidemie chřipky, je ale potřeba počítat s tím, že vakcína chrání před onemocněním až zhruba za 14 dnů od aplikace,“ říká revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny MUDr. Kristina Slavíková.

Počty nakažených covid-19 v Česku v poslední době mírně rostou, což souvisí i s počty pozitivně testovaných lidí. Na testy ale chodí jen část těch, kteří mají příznaky. Oproti předešlým sezonám ale mají lékaři i pacienti nový nástroj – modernější PCR a antigenní testy, které dokážou lépe odhalit, zda má pacient běžnou chřipku či covid-19.

Jak moc se budou respirační choroby šířit, záleží i na ohleduplnosti nemocných. „Rozhodně by neměli zapomínat na zásady, které jsme si osvojili během covidu. V případě, že pozorujeme jakékoliv příznaky, které by mohly mít souvislost s chřipkou, měli bychom se zcela izolovat od okolí, nechodit do práce, na společenské akce, omezit kontakty na nezbytné minimum. A v situacích, kdy tak z nějakého důvodu nemůžeme učinit, například při návštěvě lékaře, bychom měli nosit respirátor,“ dodává doktorka Slavíková.

VoZP přispívá dětským pojištěncům do 18 let věku na kterékoli očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění (s výjimkou očkování proti lidskému papilomaviru – HPV) jednou v roce částku až 1 500 Kč, a to na kteroukoli dávku očkovacího cyklu. Příspěvek pro pojištěnce starší 18 let pak činí maximálně 700 korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru