Žádnej šlágr: Do Česka míří středomořská bouře Chappu
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Třetí květnový týden odstartoval tlakovou níží Benedikt. A tady se nabízí otázka: Jestlipak němečtí honiči mraků (meteorologové), kteří se tak nějak svévolně pasovali do role těch, co dávají jména víceméně všem tlakovým útvarům nad starým kontinentem, někdy navštívili mostecký Benďák? No, nejspíše ne. Nevadí, přinejmenším tu máte tip na výlet (uvažujete-li o návštěvě Mostu). Ústeckému kraji se Benedikt nijak zvlášť nevěnoval, ale ostatním krajům, s výjimkou Karlovarského, daroval nejčastěji deset až pětadvacet litrů vody na metr čtvereční (Krkonoše se dočkaly až pětatřiceti litrů).

A co teď? Sluníčko a teplíčko? Ani omylem. To by přece titulek vypadal úplně jinak. Pokud jste během pondělního dne zabrouzdali na satelitní snímky, určitě jste zaregistrovali, že Benedikt je spojen jakousi pupeční šňůrou (normálním frontálním rozhraním) s další tlakovou níží, dlící nad Itálií. Ano, její jméno je Chappu (též Minerva). Stejně jako Benedikt směřuje na sever (zřejmě za hokejovým šampionátem), avšak moc daleko nedoje. Cestu jí zkříží tlaková výše Ulla. Lépe řečeno: Chappu a Ulla se spolu střetnou v českém vzdušném prostoru.

Nemálo krajů se může těšit na další a pořádnou dešťovou nadílku. A co severozápadní Čechy?

16. května: Zpočátku, přibližně do 4:00 SELČ, jasno až skoro jasno. Potom přibude nejdříve vysoká, následně i střední a nízká oblačnost, až se nakonec úplně zatáhne. A máte pravdu, už se neroztáhne. Na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku naprší ojediněle až přes padesát litrů vody na metr čtvereční (do středečního rána), v severozápadních Čechách dle všeho naprší velký kulový. Jedině, že by se někde objevila bouřka (šance 50 až 70 %). Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C.

17. května: Velká oblačnost, čímž je myšlena oblačná až zatažená obloha, ale bez jakékoliv srážkové činnosti. Jinak tomu bude ve východní polovině naší republiky (déšť, déšť, déšť). Nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C.

18. května: Nejdříve, zhruba do 7:00 SELČ, oblačno až zataženo (bez dešťových kapek), pak přechodně, plus minus do 18:00 SELČ, jasno až polojasno a poté návrat k oblačnu až zataženu (bez dešťových kapek). Prostě žádnej šlágr. Ani teplotně: Nejnižší ranní kolem 7 až 3 °C a nejvyšší odpolední kolem 14 až 18 °C.

Cha! Aktuální „předpověď“ na víkend, to teda šlágr je, hlavně co se neděle (21. května) týče: Slunečno a k tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 21 až 25 °C! O co, že to nevyjde...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru