TIP NA VÝLET: Znovuzrozená krása: Nová rozhledna na Svatém vrchu v Kadani nabízí úchvatný výhled
Svatý vrch v Kadani. Foto: Petr Domeš
Ústí nad Labem

Kadaň - Původní rozhledna byla postavena na přelomu 19. a 20. století a v 60. letech minulého století byla zničena požárem.

Nový vyhlídkový altán byl postaven mezi měsíci červenec až říjen roku 2003 a slavnostní otevření se konalo 13. října téhož roku. Z původní rozhledny zůstal zachovaný jenom kamenný sokl, vstupní schodiště a osm betonových sloupů.

2005kadan3

Foto: Petr Domeš

Celková výška rozhledny je činí 16 metrů od terénu, přičemž vyvýšený vyhlídkový ochoz je ve výšce 9 metrů. Na plošinu se lze dostat ocelovým schodištěm vedeným vnitřkem ocelové konstrukce. Na vrchol vede 52 schodů. Pak se ale naskytne malebný výhled na město Kadaň, do údolí řeky Ohře, na Doupovské hory či na široký masiv Krušných hor.

2005kadan4

Foto: Petr Domeš

Výšlap je možné začít u Františkánského kláštera z centra Kadaně po žluté. Další možnost se je z odbočky do města ze silnice č. 13 (směr Chomutov - Klášterec nad Ohří). Pak už stačí jenom vyšlápnout kopec, třeba po trase naučné stezky „NS Přírodou Svatého vrchu“.

Rozhledna je otevřena celoročně.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru