Majitelka lva přemístila. Za nedostatečné zabezpečení jí hrozí obrovská pokuta
Lev je nyní ve východních Čechách u jiného majitele. Foto: Policie ČR
Ústí nad Labem

Zbrašín - Policisté, veterináři, inspektoři a úředníci zasahovali v pondělí 26. června v jednom domě ve Zbrašíně na Lounsku, a to z důvodu nepovoleného chovu lva a obecného ohrožení. Zvíře žilo v kleci, která neměla potřebné technické parametry a hrozilo, že by se lev mohl dostat z ní ven. Psali jsme ZDE.

„Zvíře ORP (obec s rozšířenou působností – pozn. redakce) Louny neodebírala, protože chovatelka v den kontroly dobrovolně přemístila lva do schváleného zařízení pro chov šelem, proto Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj (KVS) ustoupila od návrhu pro ORP na zajištění zvláštní péče v rámci vydaného odborného vyjádření,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Na zvíře upozornili veterináře místní i vedení obce. „Chovatelka neměla povolení KVS pro chov zvířete vyžadujícího zvláštní péči. To by nedostala i kdyby požádala, protože nepředložila kolaudační souhlas na chovatelské zařízení. Z hlediska péče o zvíře nebyly podstatné výhrady,“ řekl mluvčí.

Klec, ve které lev žil, nebyla, podle veterinářů, dostatečně zabezpečená a nelze tak vyloužit, že obyvatelům obce nehrozilo žádné nebezpečí. „Některé nedostatky byly patrné - Chyběl elektrický ohradník, asi by neprošlo ani ohraničení venkovního výběhu běžnými plotovými díly, používanými k ohraničení zahrad, chyběl převis ohraničení výběhu, chyběla opatření proti podhrabu,“ vyjmenoval závady Petr Majer.

Krajská veterinární správa vydala odborné vyjádření s podnětem k projednání přestupku. Majitelce hrozí pokuta za týrání (nevhodné podmínky chovu) a za porušení zákona až milion korun.

Případem chovaného zvířete se zabývá i policie. Věc šetří kriminalisté jako obecné ohrožení z nedbalosti. "Mohlo dojít k útěku toho lva a ohrožení obyvatel obce," dodala policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru