Už dlouho nepršelo, viďte? Na cestě je další dávka deště
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Ač to tak možná nevypadá, posledním letním dnem na území Ústeckého kraje byl pátek (4. srpna), kdy v Doksanech rtuť teploměru vystoupala na 26,8 °C. Chladné, jiným slovem neletní počasí tím pádem netrvá až tak dlouho. I čtvrtek (3. srpna) byl z pohledu Ústeckého kraje letní, ačkoli spíše jen z pohledu Doksan (25,3 °C). Pamatujete si, kdy naposledy Ústecký kraj prožil tropický den? Před dvěma týdny, 24. července (pondělí), nutno podotknout díky Doksanám (30,3 °C). V celorepublikovém měřítku posledním tropickým dnem byl 29. červenec (sobota), ve Strážnici teploměr ukázal 30,4 °C.

Faktem ale zůstává, že nedávná přítomnost byla tak trochu podzimní:

• za víkend v Ústeckém kraji (na stanicích ČHMÚ) napršelo až 42 l vody na m², a to na Sněžníku

• z měst na tom byl nejhůře/nejlépe (jak chcete) Varnsdorf, a to s 35 l vody na m²

• v sobotu nenapršelo více než 12 l vody na m² (v Ústí nad Labem) a alespoň 0,1 mm srážek (100 ml vody na m²) naměřilo 31 z celkových 32 stanic (jedinou hříšnicí byla stanice Měděnec s čistou nulou, budiž jí odpuštěno)

• v neděli nenapršelo více než 36 l vody na m² (na Sněžníku) a alespoň 3,5 mm srážek (3 500 ml vody na m²) naměřilo 31 z celkových 32 stanic (jedinou hříšnicí byla stanice Měděnec s 3,4 mm neboli 3 400 ml, nechť se polepší a neskončí ve staničním pekle)

• za 48 hodin meteorologické přístroje zaznamenaly přibližně 60 000 blesků – nad Slovenskem

• nad Českem zaznamenaly mezi 700 až 800 blesky, naprostou většinu (cca 600) nad Moravou a Slezskem, pár desítek nad Ústeckým krajem (západní částí)

• oblak, ze kterého se ve východní části Ústeckého kraje sneslo tornádo, naštěstí velmi slabé, tedy skutečně neprojevil žádnou bleskovou činnost

• lze předpokládat, že změna klimatu (která se rozhodně zastavit nedá, třebaže by Evropa byla superzelená, protože je prostě přirozená) v budoucnu nejen meteorology překvapí mnohem častěji

A teď už konečně předpověď na nadcházející přítomnost:

8. srpna: Mezi půlnocí a polednem oblačnosti méně (až jasno), mezi polednem a půlnocí oblačnosti více (úplně zataženo ne). Srážky? Nanejvýše slabá přeháňka. Odpolední maxima okolo 16 až 20 °C.

9. srpna: Do 13:00 až 14:00 zataženo až oblačno, od 6:00 do 11:00 (zhruba) s deštěm. Poté převážně polojasno až skoro jasno, večer až jasno. Odpolední maxima okolo 17 až 21 °C, teoreticky „až“ 22 °C.

10. srpna: Celkem slunečno a odpolední maxima okolo 18 až 22 °C, teoreticky „až“ 23 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru