VIDEO: Meteorologové potvrdili výskyt tornáda v Tisé. Bylo zachyceno i na kameru
Reprofoto video
Ústí nad Labem

Ústecký kraj, Tisá - Během pondělního rána a dopoledne proběhl terénní průzkum v obci Tisá na Děčínsku. Meteorologové potvrdili, že v čase kolem 20:45 v neděli večer se v této oblasti na nevýrazné konvektivní přeháňce vyskytlo slabé tornádo.

Z průzkumu byla stanovena jeho přerušovaná dráha o délce cca. 800 m a prokazatelně došlo na třech místech ke kontaktu se zemí. Tornádo způsobilo lokální vývraty stromů, některé i větší větve byly přeneseny až na vzdálenost více než 100 m. V jednom případě byla také stržena střecha na jedné z budov.

Odhadem škod byla klasifikace tornáda stanovena na stupeň IF0-IF1, jednalo se tedy o slabé tornádo s nárazy větru o rychlosti cca. 90 – 150 km/h. Ve stejný den se vyskytlo další tornádo také na Poděbradsku a Nymbursku, ale zde průzkum organizací CTRA prozatím ještě není uzavřen. Škody jsou zde ale plošně rozsáhlejší, ačkoli i zde se jednalo o slabší tornádo.

Takto slabší tornáda jsou u nás relativně běžná a byla běžná i v minulosti.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru