Záchranáři mají za sebou vzlet k poměrně vzácné události. Foto: ZZS Ústeckého kraje
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Poměrně ojedinělý zásah za sebou mají letečtí záchranáři Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. Vrtulník musel v neděli vzlétnout k chovateli, kterého kousl smrtelně jedovatý exotický had.

„Naši záchranáři včera zasahovali u chovatele, kterého uštkla zmije gabunská. Poranění smrtelně jedovatou zmijí si vyžádal zásah letecké záchranné služby s následným transportem na specializované pracoviště ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. V podobných případech se již v terénu obracejí záchranáři na Toxikologické a informační středisko VFN, které jim poskytne bližší informace o léčbě," informuje na sociálních sítích krajská záchranná služba s tím, že výjezdy k uštknutým pacientům exotickými hady jsou v našem kraji velmi raritní.

Zmije gabunská žije v pralesích rovníkové Afriky. Je jedním z nejdelších a nejtěžších jedovatých hadů světa s délkou 2 m a váhou přes 8 kg. Tato zmije má přes 5 cm dlouhé jedové zuby, obsahující velmi silný hemotoxin, takže přes 90 % uštknutí je smrtelných. Zuby dovedou snadno projít šatstvem i obuví, navíc jsou vysoce jedovatá i mláďata, proto je had nebezpečný od samotného narození.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru