Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Ministerstvo práce a sociálních věcí včera odeslalo do meziresortního připomínkového řízení návrh novelizace nařízení vlády, který počítá s navýšením platových tarifů pro zaměstnance ve veřejných službách a správě, kteří jsou odměňováni v základní stupnici, a také státní zaměstnance. Návrh obsahuje dvě varianty navýšení, a to o 7 % nebo o 10 %, s účinností od 1. září tohoto roku. O novele bude rozhodovat vláda.

Navýšení se bude týkat především platových tarifů zaměstnanců v základní (nejnižší) stupnici platových tarifů zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Platy by se zvýšily také státním zaměstnancům. Celkem se jedná asi o 360 tisíc lidí.

„V těchto případech jde typicky o pracovníky v sociálních službách a ve zdravotnictví nebo také nepedagogické pracovníky ve školství. Na tyto lidi v minulých letech ve velké míře dopadla vysoká inflace. Tento negativní trend je nyní čas postupně napravit a pomoci konkrétním zaměstnancům i jejich rodinám získat zpět kupní sílu jejich výdělku. Náš návrh vychází jak ze situace v soukromém sektoru, tak i vývoji reálných výdělků v této oblasti,“ zdůvodnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Lépe odměňovat lidi pracující ve veřejné sféře v nejnižší stupnici je vzhledem k míře inflace v minulých letech opravdu nutné. Považuji to za důležité i vzhledem ke konkurenceschopnosti celého státního sektoru na trhu práce. Platí, že zvýšení chceme provést již od 1. září letošního roku. Odmítl jsem zvýšit platy plošně všem stejně, protože je třeba opravdu vnímat, že jsou skupiny zaměstnanců ve veřejné sféře, na které pokles reálných platů dopadl různě. To zohledňuje i návrh MPSV,“ dodal ministr Jurečka. Příklady nárůstu průměrných platových tarifů u vybraných skupin zaměstnanců

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru