Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - V souvislosti s laboratorně potvrzenou vzteklinou u netopýra večerního nalezeného v Moravskoslezském kraji informuje Ministerstvo zdravotnictví občany, jak postupovat při nálezu netopýra, jak předcházet poranění a co dělat v případě, že k poranění dojde.

Je důležité vědět:

  • virus vztekliny se vylučuje slinami nemocného zvířete. Člověk se nakazí při pokousání, poškrábání zvířetem či vniknutím slin nakaženého zvířete do rány člověka. U speleologů hrozí aerogenní infekce (infekce přenášené vzduchem),
  • buďte obezřetní při nálezu uhynulého netopýra či netopýra s atypickým chováním (např. netopýr ve dne na zemi, dezorientovaný, neschopný letu, nevyhledávající úkryt),
  • v případě nalezení takového netopýra na něj nesahejte, nesnažte se ho odchytit ani s ním jiným způsobem nemanipulujte. Kontaktujte nejbližší záchrannou stanici nebo SOS netopýří linku 731 523 599, popřípadě městskou policii,
  • v případě nutnosti manipulace s takovým netopýrem vždy použijte nejlépe kožené hrubé rukavice a ochranu dýchacích cest (např. respirátor),
  • profesím přicházejícím do kontaktu s netopýry či jinými zvířaty podezřelými z infekce (např.: pracovníkům záchranných stanic, chiropterologům, veterinárním lékařům…) je doporučováno pravidelné preventivní přeočkování,
  • osobám cestujícím do endemických zemí s výskytem vztekliny je rovněž doporučováno preventivní očkování (více informací o očkování poskytnou centra cestovní medicíny).

V případě poranění – pokousání či poškrábání – ránu neprodleně vymyjte vodou s mýdlem, použijte 70% alkoholovou dezinfekci či dezinfekci na bázi jódu a vyhledejte infekční oddělení v nejbližší nemocnici.

Nad rámec výše uvedeného upozorňujeme, že je potřeba být obezřetný a vyvarovat se kontaktu s neznámými či divoce žijícími zvířaty – zejména pak s těmi, která ztratila plachost či vykazují jiné neobvyklé známky chování.

Česká republika je vztekliny prostá a vzteklina se právě kromě netopýrů u jiných volně žijících a domácích zvířat nevyskytuje. Velkou obezřetnost je ale třeba věnovat při cestování do endemicky infikovaných oblastí, které jsou především v Africe a Asii. Vzteklina se může vyskytovat i v některých evropských zemích (např. Polsko, Ukrajina, Turecko, Rumunsko). Za možný zdroj nákazy vzteklinou se pro člověka v zemích s endemickým výskytem vztekliny považují zejména lišky a další divoce žijící šelmy (např. psík mývalovitý, jezevec), z domácích zvířat zejména psi a kočky. Vzácně mohou být zdrojem vztekliny i jiní savci.

Při poranění výše uvedenými zvířaty platí stejná opatření uvedená u poranění netopýrem.

Bližší informace o vzteklině naleznete na stránkách Státní veterinární správy a Národního zdravotnického informačního portálu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru