Stavební práce na bývalé správní budově. 2x foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Střechu zdobí nová krytina. Dělníci provádí sanační práce. Takový pohled se naskytne každému na bývalou správní budovu Schichtových závodů v průmyslovém areálu v Žukovově ulici na Střekově.

Demolice části objektu z roku 1908 začala na přelomu zimy a jara v roce 2023. V plánu byla tehdy, místo historické budovy, výstavba parkoviště pro auta mířící do průmyslového areálu.  Mezi historiky a veřejností to tehdy vyvolalo velké pobouření. Jen elektronická petice, na zapsání mladší části objektu do katalogu kulturních památek, v roce 2023 získala necelých osm stovek podpisů.

Podařilo se, v lednu 2024 přišla z ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu zpráva, že budova Schichtových závodů je od 22. prosince 2023 chráněnou kulturní památkou. „Na počátku slavné společnosti bylo rozhodnutí Georga Schichta, který začal v roce 1848 vyrábět mýdlo ve sklepě svého rodinného domu. Během následujících desetiletí se původně nevýznamná rodinná firma přeměnila v kolos vyvážející mýdlo, nápoje, jedné tuky a další výrobky do celého světa. Po 2. světové válce byla firma znárodněna a přejmenována na Severočeské tukové závody,“ uvádí web usti-aussig.net.

Na přelomu 20. a 21. století společnost měnila majitele a byla spojována s kontroverzními podnikateli té doby.

Tvořte i vy s námi zpravodajství z regionu. Náměty na zprávy (texty, fotografie, videa s popisem) nám můžete zasílat na WhatsApp: 737 058 283, prostřednictvím sociální sítě nebo e-mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Více na e-deniky.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru