Budova okresního soudu v Chomutově – trestní oddělení. Zdroj: Justice.cz
Ústí nad Labem

Chomutov – Úterní policejní zákrok na několika místech ve čtyřech krajích uvedla do pohybu hned několik organizací. Zatímco v Chomutově právě nyní projednává soud návrh na uvalení vazby na tři osoby ze čtrnácti obviněných v kauze korupčního jednání, v němž má hrát hlavní roli primátor Chomutova Marek Hrabáč, radní Ústeckého kraje už  jednali ve středu.

Státní zástupce Jan Svoboda navrhl uvalit vazbu mimo jiné na primátora Chomutova Marka Hrabáče a Libora Tačnera. Panují obavy z z maření vyšetřování, ovlivňování svědků a obava z pokračování trestné činnosti.

Tačner byl až do včerejšího dne dlouholetým ředitelem společnosti Správa a údržby silnic Ústeckého kraje. Z důvodu obvinění obou osob zasedala ve středu 7. srpna Rada Ústeckého kraje, aby ustanovila zástupce jak za Libora Tačnera, tak za Marka Hrabáče. Ten je totiž nejen primátorem Chomutova, ale na kraji působí jako zastupitel a radní pro dopravu. 

Rada Ústeckého kraje přijala usnesení týkající se zastupování a podepisování dokumentů v oblasti dopravy a silničního hospodářství a rozhodla o zastupování Marka Hrabáče, po dobu jeho nepřítomnosti, Ing. Janem Růžičkou, členem Rady Ústeckého kraje. 
 
Z programu jednání Rady Ústeckého kraje byly staženy body týkající se oblasti veřejných zakázek Správy a údržby silnic Ústeckého kraje, rada se k nim vrátí na svém mimořádném jednání v úterý 13. srpna. S okamžitou platností byl z funkce ředitele této organiazace odvolán Libor Tačner a jeho kompetence přechází na statutárního zástupce, náměstkyni Lenku Holovskou, nyní pověřenou vedením organizace do doby vypsání nového výběrového řízení na ředitele.

Libor Tačner a Lenka Holovská (2. a 4. zleva na na archivním snímku). Zdroj: Ústecký kraj 

„Všechny odložené materiály budou z mé strany podrobeny detailní kontrole v oblasti procesů zadávacího řízení ve spolupráci s odborem investic a kontroly. Dnes jsem se sešel s paní náměstkyní kvůli zjištění skutečného stavu v oblasti řízení společnosti a mé představě o dalších krocích. Chci se osobně sejít s odpovědnými zaměstnanci organizace, svolávám proto schůzku, která je určena pro vedoucí pracovníky ředitelství SÚS ÚK a vedoucí pracovníky jednotlivých odštěpných provozů. Budou prověřeny interní postupy v rámci příspěvkové organizace s důrazem na případné neobvyklé postupy v oblasti zadávacích řízení, kontrola systému řízení rizik a účinnost vnitřní kontroly. Budu žádat o provedení hloubkové veřejnosprávní kontroly hospodaření SÚS ÚK za předchozí roky se zaměřením na rizikové oblasti, které jsou předmětem zahájeného trestního stíhání bývalého ředitele této příspěvkové organizace – zejména oblast veřejných zakázek, veškeré související smluvní dokumentace, fakturace, předávání staveb, případné nadstandartní sjednané podmínky. Doporučím schválit úpravu pravidel pro zadávání veřejných zakázek a především limitů nad rámec zákona. Prověřím možnosti širšího použití dynamického nákupního systému v oblastech, kde to bude účelné, hospodárné a vhodné. Samozřejmě veškeré kroky budu činit tak, aby nebyla narušena probíhající činnost orgánů činných v rámci trestního řízení. V rámci vyhodnocení případných rizik jsem připraven okamžitě zajistit změnu pravidel pro zadávání veřejných zakázek Správy a údržby silnic – bude rozhodovat zřizovatel – Rada Ústeckého kraje,“ uvedl radní Jan Růžička.

Na základě rozhodnutí Rady Ústeckého kraje bude proveden důkladný externí audit všech zakázek od roku 2018 firem ROCKNET, REO GROUP a všech dalších, které se v budoucnu v této kauze objeví. V součinnosti s daňovým poradcem budou také prověřeny skutečnosti v souvislosti s údajným krácením daní, které je uváděno v rámci dostupných tiskových informací. Jednatel těchto společností Ladislav Šmucr patří mezi osoby, které byly během úterní razie zadrženy.

Z důvodu prošetřování kauzy se nyní k Chomutovu upíná obrovská mediální pozornost. To se nelíbí tamní opozici. „Vyzvali jsme k jednání předsedů zastupitelských klubů a vedení města. Chceme odvolání trestně stíhaného primátora a odchod ředitelů městských organizací, které policie obvinila. Čím dříve budeme reagovat, tím méně dopadne ostuda na celé město," říká Marian Bystroň, předseda zastupitelského klubu PRO Chomutov. Naráží mimo jiné na to, že mezi zadrženými byla také ředitelka zoo Věra Fryčová či velitel Městské policie Chomutov Tomáš Douda.

„Důvěryhodnost města je vážně poškozena. Je to korupční skandál velkého rozsahu a musíme reagovat tak, abychom obnovili důvěru občanů v samosprávu. S výjimkou klubu zastupitelů ANO předsedové všech zastupitelských klubů svou účast na jednání potvrdili. Účast hnutí ANO odmítl úřadující předseda klubu zastupitelů Jiří Touška s tím, že ještě není jasné, zda bude JUDr. Hrabáč propuštěn z vazby a bude se moci obhájit osobně," doplňuje Marian Bystroň.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru