Výstavba provizorní lávky. 4x foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Provizorní lávka, která spojí Střekov s centrem města Ústí nad Labem po dobu rekonstrukce mostu Dr. Edvarda Beneše, dostává své obrysy.  Zároveň se začala šířit informace o možném pozastavení prací z důvodu nevyřešeného nájmu soukromého pozemku, kdy majitelka má takzvaně „šroubovat“ cenu za pronájem.

„Provizorní lávka údajně nebude? Kus pozemku je nějaké majitelky a teď chce nehorázné peníze,“ obdržela redakce e-ústí.cz námět na článek od Ústečanky Lenky Pacholíkové.

Jan Nový z Oddělení mediální komunikace Krajského úřadu Ústeckého kraje uvedl, že podobnou „fámu“ zaznamenali. „Žádný problém s pozemkem k dnešnímu dni neevidujeme. Tuto informaci tedy můžeme vyvrátit,“ zněla odpověď.

Čtenáři e-ústí.cz se rovněž zajímají, jak bude provizorní lávka pro pěší a cyklisty řešena. „Lávka je tvořena ze 3 polí. Nejdelší pole má 67 metrů, délka celé lávky je 170,8 metru. Na lávku povedou dvě rampy. Ze střekovské strany o délce 61,9 metru, z centra Ústí nad Labem 44 metrů. Šířka konstrukce je 5,3 metru. Ocelová mostovka má hmotnost cca 200 tun,“ doplnil k dotazům e-ústí.cz Jan Nový.

Provizorní lávka, které je stavěna především pro potřebné přeložení 30 inženýrských sítí, počítá s bezbariérovým 3 metry širokým dřevěným chodníkem bez otvorů se zarážkou pro slepeckou hůl na krajích. „Trasa mimo bude po jedné straně lemována betonovým svodidlem, na druhé provizorním zábradlím. Lávka převede chodce a cyklisty v režimu - cyklisto, sesedni z kola. Cyklisté tedy kolo přes lávku povedou,“ dodal Jan Nový z Oddělení mediální komunikace Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Přicházet se na provizorní lávku na střekovské straně bude z ulice Národního odboje podél krajského soudu. Z centra Ústí povede cesta přes Zanádraží podél viaduktu a železniční zdi. „Předpoklad dokončení všech prací na lávce, včetně přeložek sítí, je začátkem listopadu, poté může dojít k uzavírce mostu,“ uvedl v tiskovém prohlášení již v červnu letošního roku Ústecký kraj.

Na Střekově odstartovalo rekonstrukci mostu Dr. Edvarda Beneše, jehož vlastníkem je Ústecký kraj, v březnu 2024 kácení stromů. Oprava má trvat dva roky. Cena podle smlouvy činí 629 milionů korun. Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky rozhodlo o poskytnutí dotace Ústeckému kraji na opravu ve výši 524 211 094,89 Kč.

Fotogalerie:

ČTĚTE: Dopravní opatření při rekonstrukci benešova mostu! Nová světelná křižovatka, buspruhy a odstavné parkoviště

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru