Budou příhodné podmínky pro pozorování "padajících hvězd". Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Asteroidy v kojeneckém věku (malé, roztomilé, zranitelné), Slzy svatého Vavřince, ohnivý déšť… Ať už jim říkáte jakkoliv, jsou tady – Perseidy. 

Země do tohoto meteorického roje, ve skutečnosti „smetí“ za kometou 109P/Swift-Tuttle, vstoupila, jako obvykle, již v polovině července, ale do jeho nejhustší části dorazila, jako obvykle, až nyní, respektive v noci na pondělí 12. srpna a v noci na úterý 13. srpna, kdy každou minutu zemskou atmosférou proletí jeden až dva meteory. Do zemské atmosféry „narazí“ v rychlosti plus minus 210 000 km/h, tedy z našeho pohledu jsou to fakt sprinteři, jenomže taková rychlost odpovídá plus minus 0,02 % rychlosti světla, což je na poměry vesmíru šnečí tempo.

Měsíc momentálně tráví většinu času na denní obloze a hlavní slovo má tlaková výše, takže:

Od začátku nedělního večerního nautického soumraku (cca 21:10) do konce pondělního ranního nautického soumraku (cca 5:10) v celém Ústeckém kraji bude jasno. Vlastně na většině území České republiky, jenom na jihozápadě a jihu Čech hrozí vysoká oblačnost. K tomu teploty od 24 až 22 °C do 17 až 15 °C.

Od začátku pondělního večerního nautického soumraku (cca 21:10) do konce úterního ranního nautického soumraku (cca 5:10) v celém Ústeckém kraji bude převážně jasno. Převážně znamená, že mezi jednadvacátou hodinou až půlnocí (zhruba) by se někde mohla objevit vysoká oblačnost. Ne moc, jenom trochu. A jestli vůbec, že? K tomu teploty od 25 až 23 °C do 19 až 17 °C.

Aby to bylo se vším všudy, tak na závěr ještě jedno malé varování před vysokými teplotami:

Pondělní nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 27 až 31 °C.

Úterní nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 30 až 34 °C.

Středeční nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 28 až 32 °C.

Čtvrteční nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 26 až 30 °C.

Neklesejte na mysli, už za tři týdny je tu (meteorologický) podzim!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru