Podle prvotních ohledání si řízený odstřel nevyžádal žádné vážnější škody. Foto: HZS Ústeckého kraje
Ústí nad Labem

Litvínov, Záluží – Třináct minut po dvanácté hodině v pátek 30. srpna vydal hlavní pyrotechnik pokyn k odstřelu letecké pumy z II. světové války. Odstřel se uskutečnil přímo v areálu litvínovského chemparku. Jako ORLEN Unipetrol, tak záchranné složky počítaly s tím, že odstřel se neobejde bez škod na majetku. Ukázalo se ale, že škody budou minimální.

„Myslím, že se opravdu vyplatila třídenní náročná ochranná opatření, které jsme vytvořili, protože tlaková, seismická a střepinová vlna neudělaly v okolí žádné závažné škody," zhodnotil zásah velitel pyrotechniků Karel Čadil, který zároveň vyjádřil velké poděkování hasičskému sboru za poskytnutí pomoci se všemi opatřeními. Podotknul také, že na výpočtech, jak řízený odstřel se podílela celá pyrotechnická skupina. „Využili jsme poznatků ze zahraničí z likvidace podobných leteckých pum, ale využili jsme i našich zkušeností a celý systém jsme vylepšili," doplnil Karel Čadil.

Velitel hasičského sboru Petr Klíma dodal, že došlo v souvislosti s řízeným odpalem jen k jednomu sekundárnímu malému požáru: „Těsně před výbuchem byla nasazena masivní dronová hlídka, aby zkontrolovala prostor vymezeného perimetru. Stejně tak po odstřelu. Díky tomu jsme během hodiny mohli zrušit opatření vnějšího perimetru, mohli jsme povolit dopravu. A následně jsme mohli začít odesílat jednotky na své základny."

Do Litvínova mimo jiné dorazili například i hasiči z Ostrova nad Ohří, kteří prostor monitorovali pomocí dronů. Jak jejich práce probíhala, můžete vidět ZDE.

„Chtěl bych všem zúčastněným, kteří se na likvidaci nevybuchlé pumy po celých deset dní podíleli, vyjádřit hluboké uznání za obrovské nasazení a dokonale profesionální přístup,“ řekl Mariusz Wnuk, předseda představenstva společnosti ORLEN Unipetrol, a dodal: „Děkujeme Policii České republiky, Hasičskému záchrannému sboru a všem ostatní složkám Integrovaného záchranného systému. Děkujeme všem představitelům státní správy a místních samospráv, zástupcům institucí a obchodních partnerů v Česku i zahraničí. Děkuji také všem našim zaměstnancům v Česku i v rámci mezinárodní skupiny ORLEN. Společně jsme úspěšně a bezpečně překonali zcela bezprecedentní a mimořádně nebezpečnou situaci." 

Kvůli nucenému odstavení výroby přestala litvínovská rafinérie skupiny ORLEN Unipetrol vyrábět pohonné hmoty. Proto ORLEN Unipetrol požádal o zápůjčku pohonných hmot ze státních hmotných rezerv. „Děkujeme také Vládě České republiky, Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR a Správě státních hmotných rezerv za vstřícný postoj k možnosti zápůjčky pohonných hmot. Díky této pomoci a zvýšenému importu paliv ze zahraničí v rámci skupiny ORLEN dokážeme i při nuceném odstavení rafinérie zajistit dostatek pohonných hmot na českém trhu," dodal Mariusz Wnuk.

Kvůli přípravám a samotné likvidaci letecké bomby došlo v uplynulých dvou týdnech k omezení nejen výroby, ale také provozu na přilehlých silničních, tramvajových a železničních komunikacích včetně turistických cest a cyklostezek v okolí výrobního areálu. „Naše velké poděkování patří i všem obyvatelům v okolí výrobního areálu za dodržování bezpečnostních pokynů, kterými jsme jim během posledních dní opakovaně znepříjemňovali jejich životy. Tímto se omlouváme a ještě jednou děkujeme. Také díky jejich respektování mimořádné situace se celý několikadenní zásah obešel bez incidentů a zranění,“ řekl Mariusz Wnuk.

V litvínovském areálu nyní technici ORLEN Unipetrolu ve spolupráci s odborníky všech relevantních specializací monitorují a vyhodnocují dopady řízeného odpalu bomby na výrobní technologie a infrastrukturu. „Bezpečnost našich zaměstnanců je pro nás na prvním místě, proto k analýze následků likvidace pumy přistupujeme mimořádně zodpovědně. Až prověříme stav všech technologií a budeme si opravdu jisti, že můžeme bezpečně obnovit produkci, tak přistoupíme k postupné obnově výroby.  Předpokládáme, že po takto rozsáhlém utlumení všech výrobních jednotek to potrvá nejméně několik dní," uzavřel Mariusz Wnuk.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru