Dělníci se dali do rozebírání střechy. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Střekov – Směrem na travnatou plochu létají kusy střechy. Dělníci rozebírají postupně plášť budovy. To je současný pohled na budovu Vrbenského lázní v Truhlářově ulici. Jak redakce e-ústí.cz prověřila a zjistila, práce mají mít jediný cíl, kompletní demolici objektu.

Vrbenského lázně spolu se sousední sportovní halou známou jako Slavoj Severotuk a přilehlým pozemkem vlastní společnost Power Get. Redakce e-ústí.cz se snažila získat vyjádření k současné situaci. „Jsem mimo ČR,“ zareagoval pouze prostřednictvím zprávy jednatel Miloš Podolský. 

Reportér následně kontaktoval Český svaz parkouru, který v prostorách bývalého Slavoje Severotuk provozuje Střekov Arénu.  „Co se zajímáte?“ zareagoval impulsivně na první dotaz Jan Pehl, hlavní vedoucí. Poté co mu reportér vysvětlil, že připravuje zprávu o demoličních pracích a chce dát i jemu, jako provozovateli, prostor k vyjádření, začal krotit své emoce. „Ten barák je v hrozném stavu, bouráme ho. Co místo něj vyroste, nevím,“ odpověděl Jan Pehl už klidnějším hlasem.

Zpráva o demolici Vrbenského lázní byla pro vedení Střekova velmi nemilou informací. „Bourání Vrbenského lázní považujeme pro Střekov za obrovskou ztrátu. O jejich záchranu jsme se snažili od našeho vstupu do politiky v roce 2014, tehdy jsme prosazovali odkoupení objektu lázní městem, dokonce už byla i dohoda s tehdejším majitelem a připravené peníze v rozpočtu. Nakonec ale chyběl jeden hlas v zastupitelstvu ke schválení odkupu. Objekt lázní pak spolu se sousední halou získal do svého majetku pan Podolský. I s ním jsme o dokoupení jednali, jeho finanční požadavky však byly bohužel naprosto nesplnitelné. Objekt zatím dále chátral, a pokud se vlastník rozhodl pro jeho demolici, nemáme žádný způsob, jak mu v tom zabránit,“ komentoval bourání 1. místostarosta Střekova Jiří Železný (Za lepší Střekov).

Redakce e-ústí.cz dala rovněž možnost se vyjádřit k probíhajícímu osudu Vrbenského lázní ústeckému historikovi, zastupiteli (Pro Ústí) a senátorovi (SEN 21) Martinu Krskovi. „Jak jsem si ověřil, dělníci skutečně začali rozebírat zchátralou střešní konstrukci a uvnitř se objevila těžká technika. Ústecký stavební úřad mě ale na můj dotaz ubezpečil, že žádné povolení k demolici nevydával, byť žádost o demoliční výměr již obdržel. Na místo pošle kontrolu, zda tam neprobíhají nelegální stavební práce,“ reagoval Martin Krsek a dodal: „Zrovna minulý týden jsme diskutovali společně se starostou Střekova Pavlem Peterkou a ústeckým primátorem Petrem Nedvědickým o nabídce na odkup lázní a sousední sportovní haly, kterou město od vlastníka nedávno obdrželo. Rozcházeli jsme se s tím, že nákup lázní by pro rozvoj města dával smysl, ale měla by se vést ještě jednání o ceně. K tomuto tématu jsem si také na tento pátek domluvil schůzku s majitelem nemovitostí Milošem Podolským. O záměru zahájit v nejbližších dnech demoliční práce od něj nepadlo ani slovo.“

Vrbenského lázně byly slavnostně otevřeny v září 1931. Jednalo se o samostatně stojící, podsklepený, třípodlažní objekt tvořený železobetonovým monolitickým skeletem. Vedle plaveckého bazénu 25 x 12 metru byl velkou pýchou obsáhlý lázeňský aparát včetně takzvaných „slunečních lázní“, které tvořila opalovací plocha s bazénkem. Během sedmdesátých let na sousedním pozemku (z části i na bývalém pozemku lázní) vyrostl Slavoj Severotuk - komplex tělocvičen s ubytováním. Na travnaté části pozemku vznikl minigolf. Dnes se v části pozemku bývalého minigolfu nachází Komunitní zahrada Vrbenského.

Tvořte i vy s námi zpravodajství z regionu. Náměty na zprávy (texty, fotografie, videa s popisem) nám můžete zasílat na WhatsApp: 737 058 283, prostřednictvím sociální sítě nebo e-mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Více na e-deniky.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru