Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Nefouká. Neprší. Teplo je tak akorát. Zkrátka říjnová pohodička. Jenom té nízké a vysoké oblačnosti by mohlo být méně, co? Když ono to bez ní nějak nejde. Jako před dvaceti lety, 24. října 2004, kdy se sluneční paprsky prodíraly přes cirrovitou oblačnost a kdy teploměry ukazovaly přes dvacet: 21,0 °C ve Varnsdorfu, 21,2 °C v Teplicích, 21,8 °C v Žatci. 22 °C naměřili i v Děčíně a v Doksanech. Parádička, že? Mohl za to jihozápadní vítr, respektive vzduch ze Sahary. Rok předtím, 24. října 2003, si přišli na své zimomilové, když původem arktický vzduch srazil noční/ranní teploty relativně hluboko pod nulu: nejvíce asi v Doksanech, a to k -6,1 °C. Ústečáci se dočkali -3,7 °C. Nízká byla i maxima (1 až 5 °C).

Tuhle středu přes Českou republiku přejde střed anticyklóny, kterou Němci pojmenovali Xelat. Divné jméno (a podle internetů ženské), podstatné však je, že od čtvrtka zase jižní proudění (na zadní straně Xelaty). Takže žádné vzrůšo, leda tak inverzní…

Na 22. října připadá Mezinárodní den balbutiků – koktáte-li, všechno nejlepší k „svátku“. Mezi půlnocí a polednem počítejte s nízkou inverzní oblačností, mezi polednem a večerem s nízkou frontální oblačností (studená fronta o ničem) a mezi večerem a půlnocí se (skoro) žádnou oblačností. Srážky žádné, pouze v Krušných horách by mohlo spadnout pár kapiček. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C.

Na 23. října nepřipadá nic. Do východu slunce oblohu v celých severozápadních Čechách (Ústeckém kraji) obsadí vysoká oblačnost, někde také nízká až přízemní (přízemní oblačnost = mlha). Plus minus po západu slunce se všude vyjasní. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C.

Na 24. října připadá, mimo jiné, Světový den pro rozvoj informací – těch je poslední dobou až příliš, nestálo by za to se „odinformovat“ a chvíli plout na růžovém obláčku? Jinak čekejte klasiku, jinými slovy v ranních hodinách nízkou až přízemní oblačnost s tím, že na některých místech vydrží až do odpoledních hodin, ne-li večerních… Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C.

Co se nejnižších ranních teplot týče: Úterní kolem 9 až 5 °C, středeční kolem 7 až 3 °C a čtvrteční kolem 6 až 2 °C. Nic extrémního.

Letos je říjen kliďas. Nechť i listopad je kliďas. A nechť i prosinec je kliďas, ideálně se sklonem k „sněhofílii“, ideálně hned od prvního adventu (neděle 1. prosince).

Kliďasům zdar!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru