Ústí nad Labem – Podepsat petici Ústí bez hazardu mohou v těchto dnech Ústečané na Lidickém náměstí. Dobrovolníci před budovou magistrátu rozevřeli do čtvrtka svůj stánek. Jednou z procházejících, která petici podepsala, byla Vlaďka Krumholzová.

„S gamblerstvím máme v rodině zkušenosti. V devadesátých letech, kdy začaly být v hospodách výherní automaty, manžel sestry hraní propadl. Vždy, když šel za kamarády na pivo, neodolal po vypití pár půllitrů zkusit štěstí na automatu. Postupně se stala z toho závislost. Sestra se nakonec se švagrem musela rozvést, jinak by i její děti připravil o střechu nad hlavou," rozpovídala se žena.

Dětem poté nechtěla domů povolit ani počítač. „Už je to dlouho, ale když začala éra počítačů a internetu, tak děti chtěly po vzoru spolužáků a kamarádů domů počítač. Dlouho jim ho sestra nechtěla povolit. Rodině zakázala, ho koupit dětem například k Vánocům. Bála se, aby si děti, jako jejich otec nevytvořily závislost na bedně," dodala závěrem Krumholzová.

Dobrovolníci Dominik Švec a Natálie Votrubová sbírají podpisy Ústečanů proti hazardu v Ústí. Foto: Petr Sochůrek

Dobrovolník Dominik Švec uvedl, že během pondělka podepsalo petici sto osmdesát lidí. „Do čtvrtka bychom chtěli s kolegyní nasbírat čtyři sta hlasů," řekl dobrovolník.

Petici zorganizovala Iniciativa Ústí BEZ hazardu vznikla spontánně v říjnu 2013. Jejím cílem je regulace hazardu v Ústí. Členům iniciativy se nelíbí centrum města prošpikované hernami. Peticí chtějí dosáhnout veřejného referenda, které by se mohlo konat při podzimních komunálních volbách, aby Ústečané rozhodli zda chtějí mít ve městě hrací automaty, či nikoliv. „Toto řešení se nám jeví jako nejférovější. Jsou to právě občané města, jichž se přímo dotýká trestná činnost napevno s hernami spojená," uvádí dobrovolníci na svých stránkách.

Václav Pištora, z Iniciativy Ústí BEZ hazardu, řekl, že referendum bude. „Na podpisových arších je 7690 podpisů. Pro vyhlášení referenda je potřeba deset procent oprávněných voličů, což je v krajském městě 7500. Podpisy na Lidickém náměstí sbíráme, abychom měli rezervu pro magistrát, kdyby nám vyškrtal neplatné podpisy," dodal Václav Pištora.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru