Festival Kult zahájí závěsná akrobacie na mostě Edvarda Beneše
Ilustrační foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Zahájení dvacátého ročníku divadelního festivalu Kult proběhne ve středu 11. října na mostě Dr. Edvarda Beneše. Festival v Ústí nad Labem zahájí v 18.30 hodin netradiční pouliční divadlo, závěsná akrobacie z mostní konstrukce a projekce na železniční most. Zahajovací ceremoniál bude probíhat každou půlhodinu až do 21.00 hodin.

Celý koncept je v režii Radima Vizváryho, držitele Ceny Thálie 2016. Zahájení reflektuje téma festivalu - mosty. „Samotné zahájení nese název Facio Pontem – stavět most. Pro umělecké ztvárnění tohoto námětu se tvůrci volně inspirují archetypy života podle C. G. Junga, které tvoří psychickou realitu člověka a vyobrazují jeho elementární vztahy mezi vědomím a nevědomím. Patří mezi ně sedm zastavení, které staví mosty mezi: Moudrý stařec – Dítě, Já – Stín, Anima – Animus, Matka – Otec, Panna – Hrdina, Self – Libido, Sny – Proměny,“ říká Honza Kvasnička, ředitel spolku Kult. 

Během desetidenního festivalu bude možné vybírat ze třinácti kvalitních divadelních titulů a deseti akcí v rámci doprovodného programu. Festival uvede dvě premiéry. Hru Život je krásnej Činoherního studia režírovanou Karlem Tománkem a českou premiéru hry Corresponence (Spojení) britského režiséra Paula Bourna v podání nově vzniklého souboru 6-16. Na Kultu vystoupí Radim Vizváry s inscenaci Sólo, za kterou získal cenu Thálie 2016. Do ústeckého Domu kultury pak přiveze Cirk La Putyka novocirkusové vystoupení Batacchio. Z Německa na festival zavítá soubor The Guts Company s tanečním vystoupením das Fremde/ALIENIdentität. Do divadelního autobusu bude možné nastoupit na představení Unhappy happy divadla Bufet. S dávkou černého humoru přijedou do Veřejného sálu Hraničář Bratři v tricku s inscenací Funus.

Na své si přijdou během festivalu i děti, pro které je na festival vybráno představení Čechy leží u moře Naivního divadla Liberec a inscenace O bílé lani Divadla DRAK. Mezi další festivalové inscenace patří kontroverzní Mlčení Bobříků Divadla pod Palmovkou, Howie a Rookie Lee divadla J. K. Tyla v Plzni, které v Činoherním studiu zahrají Jan Holík a Ondřej Rychlý. V rámci Kultu vystoupí s improvizovaným představením, již tradičně divadlo Demago.

Festival nabídne řadu akcí v rámci doprovodného programu, a to například úvodní besedu o ústeckých mostech, několik přednášek k tématice vybraných inscenací, křest desky kapely Nauzea Orchestra, projekce dokumentů a výstavy. Doprovodný program vznikl také ve spolupráci s Filozofickou fakultou UJEP.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru