PRÁVĚ TEĎ: Přes Ústecko se přehnal vítr o rychlosti 131 kilometrů za hodinu
Strom přes cestu poblíž čerpací stanice v Chlumci. Foto: Tomáš Straka
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Přes Ústecko se v neděli ráno přehnal vítr o rychlosti přesahující 131 kilometrů v hodině. Redakci E- Ústí.cz to uvedl Martin Novák z ústeckého hydrometeorologického ústavu na Kočkově.

„Nejvyšší naměřená nárazová rychlost u nás na Kočkově v neděli v ranních hodinách dosahovala 36,5 metrů za sekundu,“ dodal meteorolog.

Podle jeho slov Ústecko čeká v dopoledních hodinách ještě jedna taková vlna. „Další vlnu silného nárazového větru, která přesáhne sto kilometrů za hodinu, očekáváme mezi 10 a 12 hodinou. Poté už bude vítr na Ústecku pomalu slábnout,“ uvedl k prognóze na nejbližší hodiny Martin Novák. 

Ústečané se před následky větru varují na sociálních sítích. Na řadě míst leží přes silnice a chodníky popadané stromy. Například u úřadu na Severní Tarase, u čerpací stanice v Chlumci a dalších místech. Na některých místech Ústecka silný nárazový vítr zapříčinil výpadky elektrického proudu.

„Na Ústecku řešíme poruchy v lokalitách východních Krušných hor - Telnice, Petrovice, Krásný les, dále pak  Homole u Pany, Malečov, Tašov dále pak Chuderov, Ryjice, Velké Chvojno. V terénu máme poruchové čety, situaci komplikuje vítr, který stále nepřestává," uvedla pro E - Ústí.cz krátce po půl dvanácté dopoledne mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. 

Informace o kalamitním stavu a stavu distribuční sítě naleznou čtenáři také na webových stránkách Skupiny ČEZ i ČEZ Distribuce.
http://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zakazniky/technicke-informace/stav-distribucni-site.html

Mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová uvedla, že kvůli silnému větru museli uzavřít pro veřejnost zahradu. „V areálu jsou popadané stromy, větve a cedule. Ředitel ústecké zoo spolu s technickou službou rozhodl pro dnešní den zahradu pro veřejnost uzavřít,“ řekla mluvčí zahrady Věra Vrabcová.

Nikola Roštejnská z ústecké zoo, která situaci v zahradě sleduje, doplnila, že ve vnitřním zázemí kvůli silnému větru dnes zůstávají i některé druhy zvířat. „Nepouštíme je do výběhů, kde jim hrozí nebezpečí. Ve výbězích, které jsou i přes současné povětrnostní podmínky bezpečné, se normálně pohybují zvířata," dodala Nikola Roštejnská.

Zprávu průběžně aktualizujeme.

https://www.youtube.com/watch?v=ZqiaYQm9Oa8

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru