AKTUALIZUJEME: Ústí má nejhorší za sebou. Vítr pomalu slábne, škody rychle rostou
Spadlé elektrické vedení ve Svádově. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – S dobrou zprávou pro hasiče, energetiky a další složky, organizace bojující se škodami po silném větru, ale také pro mnohé domácnosti a firmy na Ústecku přišli krátce po čtrnácté hodině ústečtí meteorologové. V následujících hodinách bude vítr slábnout.

Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu na Kočkově uvedl, že druhá dnes očekávaná silná vlna větru přešla přes Ústecko krátce po dvanácté hodině odpolední. „Rychlosti větru již nebudou dosahovat takových hodnot jako v uplynulých hodinách. Vítr však ještě může přechodně zesílit při dešťových přeháňkách, a to až na dvacet kilometrů za hodinu,“ uvedl meteorolog. 

Silný vítr, který v neděli 29. října ráno přesáhl až 131 kilometrů za hodinu, odnášel části střech, povaloval stromy, cedule, dopravní značky, odřízl řadu míst na Ústecku od elektrické energie. „Řešíme poruchy v lokalitách východních Krušných hor - Telnice, Petrovice, Krásný les. Dále pak  Homole u Pany, Malečov, Tašov, nadále pak v Chuderově, Ryjicích,," uvedla pro E - Ústí.cz v nedělních dopoledních hodinách mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová.

Podél silnic, tak jsou vidět servisní čety, které se snaží dodávky elektrického proudu co nejrychleji obnovit. Například ve Svádově spadly dráty vysokého napětí přímo na silnici, což mělo za následek opakované výpadky elektrické energie v této lokalitě. „Snad už nebude tolik foukat. Popadané elektrické vedení máme hlášené tak ve Velkém Březně, kam se odtud přesouváme,“ uvedl na místě jeden z pracovníků servisní skupiny. 

Uzavřít pro veřejnost kvůli silnému větru musela ústecké zoo. „V areálu jsou popadané stromy, větve a cedule. Ředitel ústecké zoo spolu s technickou službou rozhodl pro dnešní den zahradu pro veřejnost uzavřít,“ řekla mluvčí zahrady Věra Vrabcová.

Nikola Roštejnská z ústecké zoo, která situaci v zahradě sleduje, doplnila, že ve vnitřním zázemí kvůli silnému větru dnes zůstávají i některé druhy zvířat. „Nepouštíme je do výběhů, kde jim hrozí nebezpečí. Ve výbězích, které jsou i přes současné povětrnostní podmínky bezpečné, se normálně pohybují zvířata," dodala Nikola Roštejnská.

2910 skody vitr2

Po dobu odklízení následků silného větru zůstaly pro cestující uzavřené přístřešky městské hromadné dopravy. Foto: Petr Sochůrek

Jana Dvořáková z ústeckého Dopravního podniku uvedla, že mimo provoz je i lanovka na Větruši. „Co se týká autobusových a trolejbusových linek, ty jezdí podle platného jízdního řádu. Občas se stane, že některý ze spojů nabere mírné zpoždění kvůli odklizení následků silného větru na silnici,“ uvedla Jana Dvořáková.

Mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová uvedla, že při mnoha odklízení následků silného větru na Ústecku asistovali i ústečtí policisté. „V případě nutnosti usměrňovali dopravu nebo se jiným způsobem podíleli na odklízení následků povětrnostní situace. V terénu byla většina hlídek,“ dodala policistka.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru