Ústí nad Labem – Web ústeckého magistrátu nabízí novou mapu, na které surfaři po internetu mohou vidět historický vývoj krajiny bývalého okresu Ústí nad Labem za posledních 170 let.

Stará radnice a Mariánský vrch. Zdroj: mag-ul.cz
Kromě leteckých snímků z roku 1953, 1987 a 1996, státního mapového díla z 50. let a vojenského mapování je zajímavé vyzdvihnout Císařské otisky z roku 1842, které byly v roce 2012 zakoupeny od Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Tyto otisky byly usazovány do souřadnicového systému téměř rok. Výsledkem je bezešvá mapa. Tímto se město zařadilo do úzké skupiny obcí s rozšířenou působností, které mají tuto bezešvou mapu v takovémto rozsahu (404 km²).

Za upozornění stojí i uličnice, která mapuje vývoj názvů ulic města Ústí nad Labem. Vycházelo se z dokumentu, který vydalo město Ústí nad Labem v roce 1998 pod názvem Ústecká uličnice a jehož autorem je Ivan Grisa.

Aplikace rovněž nabízí pohled na předchozí územní plány města Ústí nad Labem, a to z roku 1996 a 1974, a na vybrané archivní urbanistické studie.

V aplikaci jsou rovněž umístěny odkazy na zajímavé projekty, jako jsou:

Muzeum ÚL - staré fotografie a bombardování,
retrofoto - projekt gymnázia dr. Václava Šmejkala,
historie města
zaniklé obce
old maps online

Aplikace je k dispozici v sekci MAPY MĚSTA nebo HISTORICKÉ MAPY.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru