Ústí nad Labem - Stadice hrají významnou roli v českých legendách. Snad každý školák zná pověst o Přemyslu oráči, zakladateli českého panovnického rodu. Dobu mezi příchodem prvních Přemyslovců a současností relativně dobře mapují historické záznamy. Co se však po stadických polích prohánělo před Přemyslem a jeho voly? Na tuto otázku vám odpoví Exponát měsíce června, vybraný z muzejních geologických sbírek.

Exponát měsíce června. Zdroj: Muzeum města Ústí nad Labem
V geologickém čase se návštěvníci muzea posunou o pár desítek až mnoho stovek tisíc let zpět do minulosti, do dob, kdy se ve Stadicích ještě nezelenala úrodná pole. Řeč je o pleistocénu (starší době kamenné), tedy o éře střídání dob ledových a meziledových. V té době leželo území naší republiky při okraji severoevropského zalednění. V nejchladnějších obdobích panovalo suché klima bez vegetace nebo s chudým travním pokryvem (tzv. sprašová step), povrch terénu byl do velkých hloubek trvale promrzlý. V dobách ledových zde žili savci chladného pásma - mamuti, srstnatí nosorožci, pižmoni, sobi, lišky polární, zajíci běláci i otužilí obyvatelé stepí (antilopy sajgy, svišti, lumíci, ad.). S oteplením je střídala lesní vegetace a druhy jako pratuři, daňci, jeleni či plši.

V Ústí nad Labem a jeho okolí jsou zachovány polohy spraší a sprašových hlín, které odhalily kosterní pozůstatky těchto původních zvířecích obyvatel. Ve zdejších cihelnách a při stavební činnosti se našly kosti velkých obratlovců (mamutů, nosorožců, praturů, koní, ad.) i drobných šelem a hlodavců. Muzeum města Ústí nad Labem vlastní ve sbírkách stovku exponátů právě ze Stadic a blízkého Koštova, další tři stovky pocházejí z oblasti Trmic. Bohatá naleziště pleistocenních kostí spolu s archeologickými nálezy svědčí o tom, že zvířata táhnoucí podél řeky Bíliny byla lovena i prapředky.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru