Most - Když se u něj ocitnete, dýchnou na vás časy před dvaceti miliony let. Právě takové stáří je odhadováno zkamenělému stromu, který byl nalezený v lomu Vršany na hranicích Chomutovska a Mostecka. Nezvykle velké torzo kmene odkryl velkostroj při těžbě meziložních písků. Jde zatím o nejmohutnější nález tohoto typu v této lokalitě. V průměru má zhruba 130 centimetrů a odkrytá část je vysoká přibližně 5 metrů. Brzy se bude muset stěhovat.

„S největší pravděpodobností jde o tisovec, jehličnatou dřevinu s každoročně opadavými větvičkami. Strom pochází z třetihor, z období miocénu. Zatím se dá jen těžko odhadnout, jak velká část se ještě skrývá pod zemí,“ uvedl geolog Vršanské uhelné Petr Šulcek.

Podle geoložky Vršanské uhelné Ingrid Bejšovcové bude muset letos v srpnu velký kmen ustoupit těžbě. Nebojte se, zničený nebude. „Projevilo o něj zájem ústecké muzeum,“ uvedla. Vršanská uhelná patří mezi významná naleziště takzvaných kamenných dřev. Takové nálezy se nedějí každý den, ale čas od času horníci na podobný úkaz narazí. V minulých dnech objevili další, asi jeden a půl metru velký zkamenělý kmen.

Zkamenělý kmen v lokalitě Vršany. Foto: Oldřich Hájek

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru