Ústí nad Labem – Spolek Činoherák Ústí nepřestává plnit svou roli ochránce nezávislosti legendární ústecké činoherní scény, byť soubor důsledkem nedávných politických změn ve vedení radnice přešel pod tlakem existenční nejistoty pod hlavičku příspěvkové organizace města. Takový signál veřejnosti vydali členové správní rady spolku ze svého posledního zasedání na konci července.

Ilustrační foto: Petr Sochůrek
„Spolek je nositelem autorských práv na repertoár, bez něho nemá příspěvková organizace města co hrát. Tím pádem máme „páky", jak dohlédnout, aby se nová příspěvková organizace pod politickým tlakem nezpronevěřila své tradici, aby nebyl pošlapán duch protestu za nezávislost kultury, který loni na jaře vedl ke vzniku spolku Činoherák a v regionu dosud nevídané aktivizaci občanské společnosti s celorepublikovým ohlasem," zní prohlášení správní rady spolku Činoherák Ústí, v níž zasedají níže podepsaní členové.

Spolek tím míní pokračování ve více než čtyřicetileté tradici Činoherního studia, která byla vždy založena na umělecké kvalitě a myšlenkové nezávislost. Vyznačovala se také spoluprací na nadregionální úrovni i mezinárodními projekty, a přitom si nepřestávala všímat specifik regionální tématiky. „Kdyby spolek zaznamenal u příspěvkové organizace ohrožení těchto hodnot, zůstává stále použitelnou základnou pro opětovné zachování obdivuhodné tradice ústeckého Činoherního studia," vzkazuje správní rada spolku.

Přechod souboru pod příspěvkovou organizaci vnímá většina členů správní rady jako jediné možné řešení pro zachování činoherního divadla v Ústí nad Labem za současného rozložení politických sil na radnici. Ovšem podotýkají, že je to řešení neefektivní, neb spolek by za nižší finanční dotace od magistrátu dokázal odvést výrazně vyšší kulturní službu pro obyvatele města.

Ovšem činohra není jediná náplň existence spolku Činoherák. Činnost spolku stojí ještě na druhém pilíři a tím jsou rozmanité kulturní aktivity sálu v Hraničáři. Toto zpustlé kino si díky darům a tisícům dobrovolnických hodin přetvořili příznivci svobodné kultury pro zázemí činoherního souboru vypuzeného z původního divadla na Střekově. Na této scéně se i nadále budou odehrávat divadelní představení z repertoáru Činoheráku Ústí, které byly v Hraničáři nazkoušené a do původního divadla jsou technicky nepřenosné. A také zde musí pokračovat ostatní kulturní činnosti, z nichž se mnohé už stačily zařadit mezi nejhodnotnější součásti kulturní nabídky města (např. klubové kino, studentské aktivity, Pecha Kucha). Spolek Činoherák proto požádá vedení města, aby dostálo svého příslibu na zastupitelstvu dne 30. 6. 2015 a podpořilo žádost o dotaci předloženou spolkem na aktivity veřejného sálu Hraničář, protože poskytuje jedinečné služby v kulturním a společenském životě města. Vzhledem k převzetí většiny divadelní činnosti spolku příspěvkovou organizací, projde spolek do konce roku reorganizací, aby se lépe přizpůsobil nové roli postavené zejména na rozmanité kulturní činnosti v Hraničáři. Nejspíš požádá i o změnu jména, aby nedvojil legendární značku Činoherního studia. Neznamená to však, že by se vzdával divadelní produkce. Ta by i v příštích letech měla nezávisle na příspěvkové organizaci města tvořit součást náplně scény ve veřejném sálu Hraničář.

Spolek vznikl na jaře loňského roku po zlikvidování původního Činoherního divadla a navázal na více jak čtyřicetiletou tradici legendární ústecké činoherní scény známé jako Kladivadlo a později Činoherní studio. Na jeho prknech začínala řada slavných hereckých osobností jako Jiří Bartoška, Ivana Chýlková nebo Karel Roden. Nově vzniklý spolek vystavěl divadelní scénu v osiřelé budově bývalého kina Hraničář, v lednu 2015 se divadelní soubor vrátil do budovy činoherního studia na Střekově, budova Hraničáře slouží jako veřejný sál k rozmanitým kulturním aktivitám. V květnu 2015 získal divadelní soubor cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost.

Členové správní rady:
MgA. Eva Kejkrtová Měřičková – předsedkyně
doc. Mgr. Michal Koleček, Ph.D. – místopředseda
Mgr. Martin Krsek – místopředseda
Josef Kadeřábek – člen SR
MgA. Richard Loskot – člen SR
MgA. Filip Nuckolls – člen SR

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru