Ústecký kraj - Nejteplejší dny současné vlny veder meteorologové v Ústeckém kraji zaznamenali v pátek 7. a v sobotu 8.srpna. Již před těmito dny bylo velice teplé i úterý 4.srpna, kdy byla na některých stanicích zaznamenána dosud nejvyšší teplota pro tento den. Nakonec nejvyšší teplota byla naměřena v sobotu 8.srpna na ústecké stanici ve Vaňově (39,1 °C). V Ústí nad Labem byl tedy zaznamenán vůbec nejteplejší den v historii měření. Dosavadní rekord z 1.srpna 1994 byl překonán o 0,6 °C.

Ilustrační foto: Petr Sochůrek
Jak uvedl ústecký meteorologický ústav na svých stránkách, v pátek 7.srpna byla nejvyšší teplota naměřena v Kopistech u Mostu. Hodnota na teploměru se zastavila na hodnotě 38,5 °C. Samozřejmě v těchto dnech (7. a 8.) byly překonány maxima pro daný den na všech stanicích. Mnohem významnější však je, že na některých stanicích bylo překonáno měsíční maximum a na řadě stanic i maximum absolutní. V Ústeckém kraji byly překonány dvě absolutní maxima na ústeckých stanicích, v Teplicích byl absolutní rekord vyrovnán. V Libereckém kraji padl absolutní rekord celkem na šesti stanicích, na třech z nich dokonce dva dny po sobě.

Na mnoha stanicích jsme opakovaně zaznamenali tropické noci a nové absolutní nejvyšší minimum bylo zaznamenáno celkem na třech stanicích. A přesto, že Měděnec patří mezi stanice, kde platí nyní nové absolutní nejvyšší minimum, stále zde čekají na tropickou noc. Aktuální nová hodnota absolutního nejvyššího teplotního minima pro Měděnec je 19,9 °C. Podobně jako na některých stanicích v Libereckém kraji i na Měděnci byla absolutní nejvyšší minimální teplota zaznamenána dva dny po sobě.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru