Litvínov, Ústecký kraj - Zní to ze všech stran. Litvínov, Most, Lom a vlastně všechny obce z okolí mají nové Zlaté hochy. Tentokrát to nejsou hokejisté, ale hasiči. Kluci a tátové od rodin, kteří sice nevybojovali žádnou medaili, ale při velkém požáru v areálu chemičky v minulém týdnu nasazovali své životy, aby zachránili ty cizí. Když ostatní prchali pryč, oni tam jeli pracovat.

Zastupitel Daniel Volák (vpravo) uspořádal soukromé poděkování hasičům od chemičky. Foto: Oldřich Hájek

A právě pro ně uspořádal v pondělí v podvečer v litvínovské restauraci Podloubí místní zastupitel a bývalý starosta Daniel Volák (Otevřená radnice) setkání. „Je to čistě moje soukromá, neoficiální iniciativa," říká Daniel Volák. Pozval své známé, kteří zasahovali v petrochemii při ničivém požáru.

„Děkuji, že jste zachraňovali naše životy," zvedá půllitr a připíjí si na zdraví s přibližně desítkou hasičů. Ti si vzápětí sdělují své dojmy ze zásahu v chemičce. „Vůbec jsme nevěděli, kam jedeme, co nás tam čeká, co hoří," vyprávějí si. A je vidět, že i oni měli z takto velkého požáru opravdový respekt, možná i strach.

A oprávněně. Na Mostecku od posledního velkého řádění živlu v chemičce před 19 lety zřejmě neměli šanci větší oheň zažít. „Byla to od roku 1996 největší událost tohoto charakteru," potvrdil v pondělí před novináři generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. Tehdy hořely tanky v České rafinérské.

Litvínované i Mostečané nyní volají po nějakém oficiálním poděkování hasičům, jak se dá vyčíst z jejich reakcí na sociálních sítích. Je dost možné, že by, stejně jako po zisku hokejového extraligového titulu, bylo znovu plné litvínovské náměstí. Zlatí hoši by si to zasloužili, lidský život je cennější než medaile.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru