Cínovec – Kilometr od českých hranic, na bývalém přechodu v německém Cínovci, vyrůstá azylové zařízení pro více než stovku uprchlíků. Budou mít naprostou svobodu pohybu. I když by neměli, dá se očekávat, že někteří budou překračovat státní hranice do Česka. Obyvatelé německé části obce se obávají, že cizinci zničí místu pověst oblíbené turistické destinace, jednoho z mála zdroje příjmů zdejších lidí. „Situace v celém Německu začíná být neúnosná,“ říká majitelka horské chaty Lugsteinbaude Bohumila Kamenzová.

Bohumila Kamenzová u bývalé celnice, kde vzniká zařízení pro více než stovky uprchlíků. Foto: Oldřich Hájek

Právě za provozovatelkou sympatické a turisty vyhledávané chaty jsme se vydali. Žije v přeshraničním manželství. Ona původem Češka, manžel Němec. Horským hotýlkem si splnila sen. A ten se jí může už za pár týdnů začít bortit. V Zinnwald-Georgenfeldu, německém Cínovci, se živě přestavuje velká budova na bývalé celnici. V městečku, kde je velká nezaměstnanost a kde místní těží především v zimě z turistického ruchu. Uprchlíky tam chce ubytovat saské město Altenberg, kapacita zařízení bude 110 míst, umístěno by tam ale mělo být asi 80 uprchlíků ze Sýrie, Iránu, Iráku i Afghánistánu. „Vím ale o tom, že tam bude až 120 lidí,“ upřesňuje oficiální informace Bohumila Kamenzová. „Turisté u nás hledají čerstvý vzduch, klid, romantiku. To všechno zmizí a cestovní ruch upadne, idyla skončí,“ obává se podnikatelka.

Oblast okolo Altenbergu je jednou z posledních, kde dosud uprchlíci nebyli. Sousední země má systém, kde spolkové úřady přerozdělují Flüchtlinge, jak Němci uprchlíkům říkají, jednotlivým zemským úřadům (nejvíc podobné asi dřívějším českým okresům). A ty je prostě musejí ubytovat. Na Altenberg, pod který německý Cínovec spadá, připadá podle aktuálních informací tamní radnice 74 azylantů.

Proč by informace měla zajímat Čechy? Z celnice je to na otevřené české hranice po silnici slabý kilometr. „Uprchlíci určitě budou chtít cestovat za Araby do Teplic, na české straně mohou vyhledávat prostituci, bude tam hrozit růst kriminality,“ přemítá Bohumila Kamenzová, která má v Česku řadu přátel, kteří sdílejí její názory.

Někdejší hraniční přechod v německém Cínovci. Do Česka je to kilometr. Foto: Oldřich Hájek

Uprchlíci budou mít totiž volný režim. Dostávají kapesné přes tři sta eur, mohou chodit na vycházky. "Budou poučeni, že na české území nebudou smět vstupovat," uvedl starosta města Dubí, kam spadá český Cínovec, Petr Pípal. Podle jeho dřívějších slov jde o situaci, kterou nemůže česká strana nijak ovlivnit. Aktuální informace bude mít příští týden. „Porada na altenberské radnici bude 27. srpna. Jsem na ni pozvaný,“ sdělil našemu on-line deníku dubský starosta.

Bohumila Kamenzová nás doprovází na celnici, kde se pilně pracuje, aby se zařízení stihlo připravit. I když na velkém setkání s místními obyvateli, odkud české občany vyvedla policie, jí bylo řečeno, že se prakticky nic nedá dělat, má v záloze ještě plán, jak přece jen přísun azylantů do její obce zvrátit. Zveřejňovat jej zatím nechce, aby se nestihla udělat protiopatření.

A vypráví o situaci v Německu. „Celá země je zaplavená běženci. Němci jsou tolerantní, ale co je moc, to je moc,“ přibližuje nálady ve společnosti. Migranti podle jejího názoru chtějí rozložit společnost zevnitř. Bez výbušnin, bez zbraní. A německá vláda jde proti svým vlastním občanům, jinak si prý přístup politiků nelze vysvětlovat.

Na řadu přichází ještě jedna otázka: Když dostávají obce nařízeno, kolik mají přijmout uprchlíků, kdy dostanou Němci příkaz brát si je do svých domovů? A nebude chtít stejný systém zavést i Česko?

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru