Bukov - Krajská zdravotní, a. s. představila 19. srpna 2015 rekonstruované prostory Komplexního onkologického centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. V Podhájí po první etapě oprav včetně nového moderního vybavení a nově instalovaných zdravotnických přístrojů. Budova z dvacátých let 20. století se dočkala kompletní výměny oken, zásadní změny vstupních prostor, interiérových zásahů od ambulancí přes pacientské pokoje a sociální zařízení, až po společenské a další prostory.

Primářka MUDr. Martina Chodacká představuje nový, druhý lineární urychlovač ústecké onkologie V Podhájí. Zdroj: www.kzcr.eu

V rámci zmodernizované onkologie došlo také k vybudování stínící kobky pro druhý lineární urychlovač, který je již nainstalován a připravován ke spuštění do klinického provozu.

„Rekonstrukce probíhá díky současnému vedení Krajské zdravotní, které ukončilo dobu nejistot ohledně investic do areálu onkologie a rozhodlo o zásadních rekonstrukcích, na které areál čekal desítky let. Změnu vidí pacienti, kteří k nám jezdí z celého regionu, a to hned při vstupu od nové recepce. Nová dispozice čekáren, ambulancí, rekonstruované, moderně vybavené prostory se nedají srovnat s předchozím stavem," uvedla MUDr. Martina Chodacká, primářka Onkologického oddělení MNUL, o. z. a Nemocnice Chomutov, o. z., která se na adaptaci oddělení podílela od příprav, po realizaci nejmenších detailů.

„Centrum ročně ošetří přibližně 30 tisíc pacientů, protože lidé se sem na různé kontroly i vracejí. Nejen odbornost a práce zdravotnického personálu, ale i prostředí, ve kterém se jejich náročná léčba odvíjí, jsou pro ně důležité. Nové vyšetřovny, pokoje, sociální zázemí i příjemné společenské místnosti, které tu předtím nebyly, to vše oceňují oproti dřívějšímu stavu. Za zmínku stojí také nový informační systém, barevně jsou odlišené i jednotlivé stanice pro lepší orientaci. Nových barev se dočkaly rovněž pokoje, což působí pozitivně na psychiku pacientů," popsala primářka řadu změn, z nichž mnoha sama udávala směr.

Nejzásadnější změnou v rámci první etapy rekonstrukce Komplexního onkologického centra V Podhájí je vybudování nové kobky a pořízení nového, druhého lineárního urychlovače. „Nejenže můžeme navýšit počet léčených pacientů, kterých bohužel neubývá, ale nyní již v adekvátním prostředí, komfortnějších časech umožněných díky dvěma přístrojům. Nový, nejmodernější lineární urychlovač, umožňuje provádět náročnější techniky ozařování se zaměřením přímo na nádor a minimalizovat nežádoucí účinky na zdravou tkáň," doplnila MUDr. Martina Chodacká.

První etapa rekonstrukce Komplexního onkologického centra V Podhájí začala v listopadu roku 2014 a skončila v červnu 2015. Nově vybudovaný objekt stínicí kobky pro druhý lineární urychlovač v ceně 42 mil. Kč uhradila z vlastních zdrojů Krajská zdravotní, a. s. Samotný lineární urychlovač je pořízený s přispěním dotačních prostředků Integrovaného operačního programu MZ ČR a podpory Ústeckého kraje, byl vysoutěžen ve veřejné soutěži za cenu necelých 78 mil. Kč. Stavební úpravy prvního nadzemního podlaží (přízemí) onkologického oddělení si vyžádaly investici v hodnotě 8,4 mil. Kč a zahrnovaly přemístění ambulancí, úpravy vstupu, vestibulu, sociálních zařízení, čekáren, vybudování společenských prostor pro pacienty a další dispoziční úpravy. Rekonstrukce a úprav se dočkalo také spojené onkologické oddělení chomutovské nemocnice, kde byly opraveny ošetřovny.

Nyní čeká Komplexní onkologické centrum Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. druhá etapa rekonstrukce. V plánu je oprava fasády, a spolu se zateplením i střechy. Úpravami projde i spojovací chodba mezi onkologií a nukleární medicínou.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru