Otřesné! V domku žilo dvě stě psů v naprosto nevhodných podmínkách
Foto: SVS
Ústí nad Labem

Kamenice nad Lipou, Teplice - Nesmírně závažný a rozsáhlý případ týrání zvířat řeší v těchto dnech úřední veterinární lékaři v Kraji Vysočina. Ve spolupráci s Policií ČR (PČR), hasiči, obcí a také s neziskovou organizací Dej pac! odebrali 31. ledna chovatelce v obci Kamenice nad Lipou více než 200 psů chovaných ve zcela nevhodných podmínkách. Zvířata již byla umístěna do útulků po celé České republice. Dvě desítky jich skončily v Proboštově u Teplic, pod hlavičkou organizace Galgo v nouzi. Svým rozsahem a mírou porušení podmínek pro chov zvířat se jedná o zcela výjimečný a doslova odstrašující případ.

Celý případ začal již v závěru loňského roku, kdy provedli veterinární inspektoři na základě obdrženého podnětu kontrolu v bydlišti chovatelky. "Ta inspektory odmítla vpustit do svého domu a k veterinární kontrole na dvorek pouze předvedla 13 psů. Někteří psi byli ve špatném výživném a zdravotním stavu. Ještě týž den proto bylo na základě podnětu SVS šest zvířat majitelce odebráno a umístěno do útulku," uvedl k případu Petr Majer z oddělení vnější komunikace Státní veterinární správy.

SVS na základě zjištění při kontrole následně podala podnět Policii ČR pro podezření ze spáchání trestného činu a požádala o zajištění domovní podmínky s cílem zjistit, zda se uvnitř domu nenacházejí ještě další týraní psi.

Na základě podnětu byla ve spolupráci s Policií ČR, hasiči a zástupci obce provedena domovní prohlídka, která přinesla doslova otřesné zjištění. V objektu se v naprosto nevyhovujících podmínkách nacházelo celkem 212 psů, převážně malých plemen a jejich kříženců. V obytných prostorech a klecích, kde se zvířata nacházela, byly dlouhodobě neodklízené vrstvy výkalů. "Podlahy i zdivo v budově byly doslova prosáklé močí. Psi byli značně zanedbaní, vykazovali znaky kožních, očních, ušních a parazitárních onemocnění, měli přerostlé drápky. Ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností bylo na místě rozhodnuto o okamžitém odebrání všech zvířat," uvedl Petr Majer. To bylo ve spolupráci s výše jmenovanou neziskovou organizací neprodleně realizováno a zvířata rozmístěna do více než desítky k tomu určených zařízení v celé ČR. Zde jim bude poskytnuta odpovídající výživa a zdravotní péče.

Jak pomoci?

Dvaadvacet psů je nyní v péči organizace Galgo v nouzi. Zvířatům by mohly pomoci dary v podobě dek, dezinfekcí, šamponů a další věci. Na podrobnosti se můžete zeptat zde: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a na telefonu 777 715 882.

„Věříme, že se zdravotní stav psů rychle zlepší a v brzké době si většinu z nich osvojí noví majitelé, kteří jim na rozdíl od původní majitelky zajistí důstojný a šťastný život,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád a dodal: „Chtěl bych vyzvat zájemce o pořízení psa, ale i jiných zvířat, aby si vždy brali zvíře z prověřeného chovu a nekupovali jej pouze na základě anonymního inzerátu na internetu. Potom se totiž může stát, že člověk svou koupí podpoří podobný pochybný chov, jaký byl odhalen v Kamenici nad Lipou.“

0202svs2

Foto: SVS

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru