Střekov, Ústecký kraj – Tragickou událostí na Ústecku začaly letošní letní prázdniny. O život při lezení na strom, v den vysvědčení, přišel teprve jedenáctiletý chlapec. Krajští záchranáři varují děti, ale také jejich rodiče, před vážnými úrazy.

Záchranářský vrtulník. Ilustrační foto: Jan Vraný

Prokop Voleník, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého uvedl, že černým písmem se do statistik letos již zapsal poslední školní den. „V Ústí nad Labem na Střekově přišel o život jedenáctiletý chlapec, když lezl na strom a spadl z něho. Bohužel v blízkosti větví se nacházel plot, na který se podle svědků chlapec nabodl. I přes veškerou první pomoc se chlapci život nepodařilo zachránit," dodal mluvčí.

Další vážný úraz dítěte, kvůli kterému vzlétl i záchranářský vrtulník, se stal v sobotu v Oseku na Teplicku. Sedmiletý chlapec jedoucí na kole bez cyklistické přilby se střetl s projíždějícím autem. „Letečtí záchranáři chlapce transportovali na dětskou traumatologii ústecké Masarykovy nemocnice," dodal Prokop Voleník.

Podle zjištění redakce E – Ústí.cz je hoch v pořádku. Štěstím bylo, že řidič dodržel v obci předepsanou padesátikilometrovou rychlost a okamžitě chlapci poskytl první pomoc. Nehoda tak neskončila tragicky.

Krajští záchranáři apelují nejen na děti, ale také jejich rodiče, aby dávali o letních prázdninách na své zdraví pozor. „Vážné úrazy jsou nejčastější příčinou úmrtí dětí. Může za to nejčastěji přecenění schopností, nedostatečný dohled dospělých, podcenění rizik a chybějící bezpečnostní pomůcky, které dokáží zmírnit rozsah poranění nebo dokonce poranění zabránit. Povinnou ochrannou pomůckou pro děti při jízdě na kole, bruslích, koloběžce či skateboardu je přilba a chrániče," doplnil Prokop Voleník, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje.

Velmi bolestivé a traumatizující jsou také dětské popáleniny. Zvýšené riziko představují obzvláště o letních prázdninách stále oblíbenější zahradní grilování. Velkým rizikem pro děti jsou také zahradní bazény, ve kterých zejména menším dětem hrozí při pádu do vody utonutí. Rodiče by své ratolesti neměli spouštět z dohledu ani při návštěvě koupališť. Stačí chvíle a tragédie je na světě.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru