Ústecký kraj podpoří univerzitu příspěvkem šest milionů korun
Studenti u zkoušek, ilustrační foto.
Ústí nad Labem

 

Ústí nad Labem – Šest milionů korun stejně jako minulý rok poskytne ze svého rozpočtu Ústecký kraj nejvýznamnější vysoké škole ve svém regionu – Univerzitě J. E Purkyně v Ústí nad Labem. Schválili to v závěru února zastupitelé Ústeckého kraje.

„Jsem za to samozřejmě velmi vděčný. Tato mimořádná dotace už v roce 2017 umožnila ústecké univerzitě realizovat mnoho užitečných aktivit,“ uvedl rektor univerzity Martin Balej.

Smlouva o spolupráci a ročním příspěvku v uvedené výši byla poprvé uzavřena loni na jaře, letos jde tedy o druhý tento finanční příspěvek. „Ústecký kraj a UJEP mají společně za cíl vytvářet podmínky pro rozvoj ústecké univerzity jako významné vzdělávací instituce a rozvíjet znalostní, vědecký, ekonomický, kulturní, společenský i sportovní potenciál Ústeckého kraje. Spolupráce zakotvená ve smlouvě pomáhá vytvářet z nešeho kraje atraktivní místo pro studium, práci a život,“ sdělil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Podpora vzdělávání zdravotníků

Jedna konkrétní podpora ze strany kraje směřovala v roce 2017 například na fakultu zdravotnických studií. „Ústecký kraj se dlouhodobě potýká s nedostatkem zdravotnického personálu, zejména všeobecných sester a fyzioterapeutů. Fakulta hledá v rámci svých činností cesty, které by urychleně vedly ke snížení deficitu pracovníků v nelékařských zdravotnických oborech. Ústecký kraj přispěl na financování studia 43 studentů, kteří v roce 2017 nebyli pokryti státní dotací,“ upřesnil rektor.

Nemalými finančními prostředky přispěl ÚK také na uspořádání odborných, většinou mezinárodních konferencí, které pořádaly fakulta strojního inženýrství, filozofická a pedagogická fakulta, fakulty sociálně ekonomická, životního prostředí, přírodovědecká nebo umění a designu. Poslední podpořenou oblastí byla společná prezentace ÚK a UJEP.

UJEP je jedinou univerzitou v Ústeckém kraji. Na vysoké škole v současné době studuje přes osm tisíc studentů. Univerzitu tvoří osm fakult, doplnila mluvčí UJEP Jana Kasaničová.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru