Střekované chtějí nové zastávky MHD
Ilustrační snímek. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Střekov – Starousedlíci bydlící ve středu Střekova nevzdávají dlouholetý boj o vybudování zastávky městské hromadné dopravy (MHD) pro dolní část Truhlářovy, Jeseninovy a horní část Žukovovy ulice. „Krev do žil“ jim vlila anketa, kterou v uplynulých dnech spustila střekovská radnice. Podle slov starostky Evy Outlé se hlasování zúčastnilo zhruba dvě stě respondentů.

„V anketě účastníci hlasovali jak pro vytvoření autobusových zastávek v dotčených ulicích, tak byli i lidé proti zastávkám. Výsledky ankety se bude dále zabývat rada Střekova, která vezme v potaz všechny názory,“ uvedla starostka Střekova Eva Outlá.

Místní lidé, kteří jsou pro vybudování zastávek MHD, již několik let poukazují, že se cítí být ve svých domovech doslova odříznuti od civilizace. „Kdo nemá auto a chce se vydat na nákupy nebo na úřady, musí na za městskou hromadnou dopravou zdolávat prudký kopec,“ říká místní seniorka Eva Bečvářová a zároveň poukazuje, že v minulosti středem Střekova normálně MHD projížděla.

„Pamatuji si doby, kdy Žukovovou ulicí projížděl autobus číslo 11. Zastávku měl u tehdejší mlékárny, dnes večerky na rohu ulic Truhlářova a Žukovova. Jeseninovou ulicí projížděl autobus číslo 17. Točnu měl u křižovatky s Truhlářovou. V Jeseninově poblíž schodů k Truhlářově ulici byla zastávka na znamení,“ upozorňuje seniorka.

Její slova potvrdila Jana Dvořáková z ústeckého dopravního podniku. „Autobusová linka číslo 11 opustila Žukovovu ulici 4. 9. 1978, kdy začala jezdit kolem střekovského nádraží. Linka číslo 17 zajížděla na konečnou Truhlářova v období od 1. 9. 1980 do 31. 8. 1986,“ uvedla Jana Dvořáková.

Podle původního návrhu, který střekovská radnice zveřejnila na svých stránkách, se zvažuje, že zmiňovanými ulicemi bude projíždět autobusová linka číslo 9 projíždějící ulicí Karla IV, která dnes spojuje centrum Ústí s Novou vsí a Kojeticemi. „Lidé bydlící okolo Karla IV mají výběr ze tří linek - trolejbusových 60 a 62 a již zmiňované autobusové s číslem 9. V ulicích nad bývalými provozy Setuzy bydlí také lidé. Ne všichni vlastní auto nebo jim jejich zdravotní stav ho dovolí řídit. Žijí tu rodiny s dětmi, staří lidé, kteří se sem nastěhovali v sedmdesátých nebo osmdesátých letech minulého století. Bohatě by stačilo, kdyby k nám autobus zajížděl jednou za hodinu. Alespoň něco, než se neustále při každé návštěvě lékaře nebo úřadu trmácet do kopce,“ dodává Eva Bečvářová.

PETICE

Podpořit myšlenku znovuzavedení městské hromadné dopravy do středu Střekova a zřídit novou zastávku MHD na rohu ulic Truhlářova a Žukovova se rozhodl rovněž majitel střekovského sportoviště Get Power Gym Miloš Podolský, který je spoluautorem petice za s názvem: Vytvoření nové zastávky MHD pro občany žijící v ulicích Žukovova, Truhlářova a Jeseninova. „Bez autobusové dopravy se z centra Střekova stává levné ghetto, kde se spekulantům vyplatí kupovat levné byty a dávat sem sociálně slabé jedince na státních dávkách. Lidé se bojí zde večer chodit a mají to všude daleko a do kopců. Žukovova ulice je už dlouho ostudou nejen Střekova ale i celého Ústí, všichni si tu ničíme auta i nohy. Chci, aby v Truhlářově a Žukovově ulici byl autobus s dobrým dopravním spojením do centra Ústí,“ uvedl před časem v rozhovoru pro E – Ústí.cz Miloš Podolský. (Petici můžete podepsat zde).

S jeho slovy souhlasí místní obyvatelka Eva Bečvářová, které není okolí svého bydliště lhostejné. „Již před lety v dolní části Truhlářovy ulice chtěli známí prodat byt. Když zájemci zjistili, že sem nezajíždí MHD a měli by to všude do kopce, od koupě ustoupili. Dnes se poukazuje na ubytovny pro sociálně slabé. Slyšela jsem a četla kritiku, že by vytvoření zastávky zlepšilo těmto lidem komfort ze sociálky domů. To může napsat jen podle mého názoru hlupák, který to tady nezná. Když bude převládat názor, že je něco zbytečné dělat a zavádět, jelikož toho mohou zneužít nepřizpůsobiví, tak Střekov bude v budoucnu opravdu jen částí krajského města pro tyto lidi. Chceme, aby to co bylo v minulém století pro všechny Střekovany standardem, jako je přijatelná a bezproblémová dostupnost MHD, nebylo snem pro místní seniory a handicapované žijící v 21 století,“ posteskla si závěrem Eva Bečvářová.

Čtenáři, posílejte nám náměty na zprávy z Ústecka. Využijte zpráv naší facebookové stránky nebo pište na náš redakční e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. My se budeme vašim podnětem zabývat. Děkujeme, že nám pomáháte vytvářet zpravodajství z Ústí nad Labem a jeho okolí.

{article title="PETICE: Chybějící zastávka MHD dává možnost spekulantům zkupovat levné byty a vytvářet ze středu Střekova levné ghetto"}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru