Na Střekově uctili památku prvního československého prezidenta
Lidé s kyticemi u pomníku TGM na Střekově. Foto Magistrát města Ústí
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Památku prvního československého prezidenta T. G. Masaryka uctili představitelé města u pomníku tohoto velikána na Střekově. Masaryk se narodil 7. března 1850, narozeniny by slavil právě dnes. Letos si celý rok připomínáme i další významné výročí spojené s jeho osobností: 100 let od vzniku Československa.

Vzpomínkové setkání na Střekově proběhlo v úterý. Zúčastnili se ho členové vedení města, zastupitelé, zástupci politických stran a dalších institucí. „Masaryk byl velkou autoritou v boji za prosazování morálních a demokratických principů a hodnot. Vnímáme ho jako zakladatele samostatného státu a prvního československého prezidenta, který se v neklidné střední Evropě zasadil o to, že republika proslula dodržováním demokracie,“ uvedla primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová.

U pomníku pak zazněla státní hymna a byly položeny kytice.

K výročí 100 let republiky se v Ústí nad Labem připravuje na přelom října a listopadu také například významná venkovní panelová výstava „Republika Československá 1918-1939“ ve spolupráci s Akademií věd ČR. Na sedmi oboustranných panelech budou představeny nejvýznamnější milníky Československé republiky. Severočeské divadlo opery a baletu zase chystá na podzim slavnostní premiéru opery Libuše od Bedřicha Smetany, tradičního a symbolického hudebního díla s námětem z českých dějin.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru